fbpx

Invata sa slabesti cu metoda doctorului Zermati

Simplu, revolutionar, dar de bun-simt. De aceea, nu este vorba de un regim propriu-zis, ci de o metoda. Sunt lucruri pe care le stiati, dar la care nu v-ati gandit sau a caror pondere in obtinerea siluetei visate ati neglijat-o. Principiul de baza este unul: invata sa-ti asculti foamea.

Jean Philippe Zermati este medic nutritionist si terapeut. A dezvoltat aceasta metoda pornind de la o constatare trista: studiile arata ca 95 la suta dintre femeile care au urmat o dieta au pus la loc kilogramele pierdute, incetul cu incetul. Si mai grav, multe din ele au ramas cu o mostenire trista: tulburari ale comportamentului alimentar sau diverse afectiuni. Analizand cu atentie aceasta chestiune, Zermati a ajuns la concluzia ca tocmai dietele constituie problema intrucat a mentine o greutate stabila printr-un regim restrictiv este imposibil: aproape nimeni nu reuseste sa respecte regulile toata viata! In plus, kilogramele pierdute aduc dupa sine teama de a nu le pune la loc. Asadar, Zermati si-a propus sa gaseasca o metoda de a slabi… fara regim!

Sigur ca toate acestea suna prea frumos, asa de frumos ca ne intrebam cat de adevarate sunt. In conceptia doctorului Zermati, tot ce avem de facut este sa ne satisfacem foamea. Atentie, cele mai multe dintre noi continuam sa mancam chiar si dupa ce ne-am saturat si asa ajungem sa ne ingrasam. Zermati ne sfatuieste sa uitam toate cliseele legate de dieta pe care le-am inmagazinat in mental dupa lectura a sute si mii de articole si sa ne concentram pe modul in care mancam. El propune doua etape.

Citeste si:  Chanel, ce se intampla cu tine?

Eternele abonate la regimuri de slabire vor iubi metoda lui Zermati, mai ales ca acesta spune stop numaratorii de calorii, cantaririi alimentelor, numaratului de pahare de apa. In opinia sa, regimurile neglijeaza nevoile reale ale corpului. E interzis tot ce e “bun” intrucat ni s-a tot spus ca ce e bun ingrasa, iar mancarea devine tabu. Solutia consta in restabilirea unei relatii normale cu hrana. Iar pentru asta trebuie sa invatam sa ne ascultam corpul fara frustrari, vinovatii, fara alimente interzise. Cu conditia sa mancam doar atunci cand ne e foame, repetam. In schimb, daca ne asezam la masa fara sa ne fie foame, corpul va stoca hrana in loc s-o elimine (daca nu avem senzatia de foame, inseamna ca organismul n-a terminat inca de digerat masa anterioara) si ne ingrasam. Zermati promite ca urmandu-i metoda, vom atinge greutatea noastra naturala, cea programatica genetic.

1. Tine evidenta

Prima etapa este una de observatie. Trebuie sa ne cunoastem foarte bine comportamentul alimentar. Luam un carnetel si impartim pagina in trei coloane: circumstanta (unde, cand, cu cine), continutul (ce am mancat) si observatii personale (aici vom nota de ce am mancat, daca ne era foame, cat de repede am obtinut senzatia de satietate).

E posibil ca notand timp de cateva zile (se recomanda aproximativ doua saptamani de observatie) sa remarcam ca adeseori anturajul sau cateva obiceiuri nesanatoase, care n-au legatura cu mancarea in sine, ne influenteaza comportamenul alimentar. Vom observa ca mancam mai mult decat ne trebuie.

2. Cum mancam?

Citeste si:  Pune pofta in cui!

Acum trecem la fapte. Sunt cateva reguli simple:
– nu mancam decat la masa. Nu pe strada, nu in masina, nu in metrou.
– nu facem nimic altceva in timp ce mancam. Nu privim la televizor, nu citim. Singurul lucru permis la masa, pe langa mancatul propriu-zis, este conversatia.
– ne concentram pe senzatii, pe miros, pe gust.
– ne destindem inainte si dupa masa. Respiram adanc, nu ne mai gandim la lucruri stresante.
– nu trebuie sa ne streseze simplul fapt ca luam masa: avem dreptul sa mancam. Chiar si dulciuri si grasimi. Tot ce trebuie sa facem este sa ne oprim atunci cand nu ne mai e foame.
– sunt de ajutor recipientele mici: folositi farfurii mici, castronase, craticioare etc. Asa nu va veti mai simti obligati sa terminati tot ce e in farfurie pentru a evita risipa.
– din cand in cand, lasam tacamurile jos. Nu trebuie sa avem mereu gura plina. In plus, senzatia de satietate nu apare mai devreme de 20 de minute. Mancand lent, ne bucuram si mai mult de gustul mancarii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.