fbpx

Mic glosar estival

Pentru doamnele si domnisoarele care, studiind ambalajele produselor de protectie solara (fie ele creme, sprayuri sau lotiuni) au ramas nelamurite in legatura cu termenii si prescurtarile folosite pe acestea, iata un mic ajutor in elucidarea misterului:

FPS = Factor de Protectie Solara (SPF = Sun Protection Factor): indica perioada in care te poti expune la soare fara ca pielea ta sa sufere arsuri, fiind protejata de produsul respectiv. Indicele de pe ambalaj se inmulteste cu 10, astfel incat, cel putin teoretic, un FPS 15 te protejeaza circa 150 de minute. Spun teoretic, deoarece sunt anumiti factori precum transpiratia, stersul cu prosopul, frecatul de cearceaf, indepartarea nisipului de pe piele, inotul, aplicarea incorecta, care scad eficienta acestor produse; este posibil ca unii dintre acesti factori sa fi fost luati in calcul in laborator, dar nu stim sigur daca toti sau care anume.

Citeste si:  Serena Williams, s-a intors!

UVA: ultravioletele de tip A, cu cea mai mare lungime de unda, sunt principalii factori ai bronzarii si sintetizarii de vitamina D, avind capacitatea de a penetra mai adanc in straturile pielii; pe termen lung provoaca imbatranirea pielii si aparitia de leziuni degenerative cutanate.

UVB: razele ultraviolete de tip B, de lungime de unda intermediara, sunt cele care traverseaza doar straturile superficiale ale pielii, responsabile de insolatii si arsuri banale datorate soarelui. Atat UVA cat si UVB sunt responsabile pentru aparitia ridurilor, a radicalilor liberi, melanoamelor si pentru scaderea imunitatii.

UVC: sunt cele mai noi radiatii, care pana nu demult nici nu razbateau pana la nivelul pamantului – situatia schimbindu-se odata cu subtierea stratului de ozon. Efectele negative provocate de aceste radiatii sunt destul de serioase: distrug structura celulelor, ADN-ul molecular, impiedicind inmultirea celulelor si cauzand moartea lor.

MELANINA: pigment brun inchis din piele, par etc. produs de melanocite, la baza epidermei, responsabil de absorbtia razelor solare si de formarea unui ecran protector si a unui bronz frumos, aramiu. Cantitatea de melanina determina natura pielii si capacitatea acesteia de protectie in fata soarelui.

Citeste si:  Sa ne bagam nasul ... in sedinta!

FILTRE PROTECTOARE: molecule sintetice care asigura o protectie fotochimica, prin absorbtia razelor ultraviolete

FILTRE MINERALE: substantele „ecran” constituite din pudre microscopice opace (dioxid de titan, talc, mica, oxid de zinc, de fier, caolin, etc.) care reflecta lumina intocmai ca niste oglinzi microscopice.

SPECTRU LARG: arata faptul ca produsul pe al carui ambalaj apare aceasta precizare poate filtra atat razele UVA cat si UVB.

ETANS: indica potentialul produsului de a-si pastra 70% din capacitatea de filtrare dupa 4 bai in mare sau piscina de aproximativ 20 de minute.

REZISTENT LA APA: indica potentialul produsului de a-si pastra 70% din capacitatea de filtrare dupa 2 bai.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.