fbpx

Oxidanti. Unde se gasesc si cum ii evitam?

Antioxidantii stim ce fac si stim cat ne sunt de benefici. Am invatat si unde sa-i gasim si cum sa-i includem cu folos in alimentatia noastra. Nu este nevoie sa luam medicamente, natura ni-i pune la dispozitie cu generozitate. Si rezultatele se vad imediat pe pielea noastra. La propriu. Avocado, fructe rosii, chiar si ciocolata neagra din cand in cand, ulei de masline etc. Putem sa le consumam fara prea multe mustrari de constiinte. Dar opusii lor? Oxidantii? Cei care accelereaza procesul de imbatranire, pe care ne tot chinuim sa-l incetinim? Si ei sunt prezenti tot in alimentatia zilnica, iar efectele lor sunt nefaste.

Citeste si:  Cum sa iti descurci parul

Ce sunt oxidantii ?
Sunt molecule care accelereaza dezvoltarea radicalilor liberi. Desi sunt uneori necesari intrucat sunt implicati in procesul de eliminare al toxinelor, prezenta lor in exces declanseaza asa-numitul stres oxidanta, cauzand imbatranirea si deterioarea celulelor noastre. Consumati in exces, corpul nostru devine mai vulnerabil in fata bolilor, stresului sau poluarii.

Citeste si:  Acoperirea petelor de la acnee (video)

Unde ii gasim
Moleculele oxidante se gasesc, in mod deosebit, in alimentele grase sau cu indice glicemic mare. Adica in exact ceea ce trebuie sa evitam sa includem in meniul zilnic: lactate, mezeluri, carne rosie, alcool, ulei de floarea-soarelui, de palmier sau chiar de nuci. Cantitatile ar trebui limitate.

Dar acestea nu sunt singurele. Din pacate, si produsele afumate sau la gratar (nu doar carnea, si branzeturile) contin oxidanti. Inclusiv deliciosul somon afumat, dupa care ne dam atata in vant, sau inofensivul piept de pui la gratar recomandat in mai toate curele de slabire. Prepararea lor elibereaza compusii oxidanti care rezulta in urma unui proces de natura enzimatica.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.