fbpx

PH-ul nostru cel de toate zilele…

Vedem la televizor, auzim la radio, citim in ziare si reviste reclame peste reclame care ne indeamna sa folosim diverse produse care ‘au pH 5,5 – ideal pentru o piele perfecta’, in majoritatea cazurilor! Dar ce este de fapt acest Ph, ce inseamna acel 5,5 si… se poate vorbi despre el numai in legatura cu pielea? S-o luam pe rand…

pH – asa cum il regasim in utilizarea cotidiana este un simbol ce provine, cum era de asteptat, de la o abreviere din limba latina: ‘potentia hydrogenii’ (in traducere ‘concentratia de ioni de hidrogen’ sau, pentru a se plia pe simbol, ‘potentialul de hidrogen’). Substantele, in functie de capacitatea lor de a ceda sau accepta ioni de hidrogen H+ in sau din mediu, sunt acide sau alcaline. PH-ul masoara aciditatea sau alcalinitatea unei substante pe o scala logaritmica de la 1 la 14, adica fiecare numar din aceasta scala reprezinta logaritmul concentrarii ionilor de hidrogen. Exista o valoare neutra si anume 7, toate valorile sub aceasta descriind aciditatea, cele peste – alcalinitatea, astfel incat valoarea 0 exprima nivelul de aciditate maxim pe cand valoarea 14 exprima nivelul de alcalinitate maxim.

Citeste si:  Greseli de frumusete

Orice substanta care contine apa are o valoare pH care poate fi determinata utilizindu-se instrumente de masura electrice sau indicatori. Tinind cont de faptul ca suntem in medie alcatuiti din 70% apa (ma rog, procentajul poate diferi in functie de varsta, organe la care ne referim etc..), corpul nostru are si el o valoare pH. Nu doar pielea, ci intreg corpul nostru! Mai exact lichidele, substantele care exista in sau sunt eliminate de corpul nostru dau aceasta valoare a pH-ului: sucurile gastrice din stomac, piele/transpiratie, saliva, urina, lichidul intracelular, sangele, sucurile pancreatice. In consecinta, este foarte important sa ne preocupe acest subiect, pastrarea unui pH neutru la nivelul intregului organism insemnand sanatate, viata lunga, tinerete prelungita, frumusete garantata si la varste inaintate!

Afectiunile care pot aparea daca ignoram valoarea pH-ului ca semnal de alarma sunt multe si variate: colesterolul, acizii grasi, acidul uric, pietre la rinichi, la bila, hiper-aciditate (care poate conduce la boli precum reumatism, arteroscleroza, osteoporoza, guta, chiar si cancerul!!!), burta la barbati, depuneri de grasime pe solduri la femei… Fiecare substanta din corp are intervalul ei de valori considerate normale in cazul unei persoane sanatoase, interval despre care este bine sa ne informam si sa il respectam prin prevenirea, in special, a scaderii valorilor sub acest interval, adica prin reducere aciditatii. Iata cateva metode in acest sens:

1. DIETA – reducerea ponderii alimentelor acide si cresterea ponderii celor alcaline (se considera ca un raport 80% alcaline-20% acide este corect)
Va amintiti de ‘aciditatea din gura creste cu fiecare masa’ – ei bine este adevarat si, din pacate, nu se reduce doar la saliva!

2. EXERCITII FIZICE – ard calorii, ‘inmoaie’ sarurile acide prin miscare si transpiratie.

3. SAUNA – acelasi efect cu cel al exercitiilor fizice.

4. CONSUM DE APA ALCALINA – neutralizarea acizilor, dizolvarea acizilor care sunt eliminati apoi de rinichi.

In final voi enumera cateva alimente din categoria alcaline si cateva din categoria acide, cu mentiunea ca sunt doar cateva, pentru o lista completa, recomand consultarea specialistilor, eventual studiul cartilor lui Edgar Cayce, care contin astfel de liste exhaustive. Asadar:

Citeste si:  Ce sa mananci dupa exercitii

Hrana alcalina: caise, banane, pepene galben, curmale, smochine, pere, pepene rosu, anghinare, muguri de bambus, fasole, rosii coapte, marar, telina, cicoare, stevie, macris ciuperci, patrunjel, cartofi dulci, spanac, boabe soia, lapte, migdale, castane, faina de oase, lichid din carnea de vaca, sange, hrisca, mei, miere, ceai (ex. din plante, ghimbir, ginseng etc), ulei de masline, polen.

Hrana ‘spirituala’ alcalina: odihna, relaxare (eventual muzica placuta), somn, bai de soare si aer curat, meditatie, emotii pozitive.

Hrana acida: conserve (fructe, legume etc.), fructe uscate, glazurate, masline sarate, muraturi, produse lactate acide, visine, rubarba, carnea, cremele de orice fel, margarina, gelatina, bauturile alcoolice, cacao, cafea, condimente, maioneza, tutunul, otetul de vin, ciocolata, dulciuri, gemuri, jeleuri, bauturi carbogazoase, cola, alimente prajite, conservate, zahar si indulcitori artificiali

Hrana ‘spirituala’ acida: deshidratare, suprasolicitare, stres, lipsa de exercitiu fizic sau exercitiu in exces, zgomot, lipsa de somn si oxigen, poluare.

Un comentariu
  1. am vazut aseara la stiri ceva despere substantele nocive din produsele cosmetice. – tot la cresterea ph-ului se ajunge. deci… trebuie sa fim mai atente nu doar la ce mancam ci si la cu ce ne rujam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.