fbpx

Rujul, cel mai intrebuintat produs cosmetic

Rujul, cel mai popular produs cosmetic al tuturor timpurilor, cunoscut atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor, este machiajul cel mai des folosit. Existenta lui am aflat-o inca din frageda varsta a copilariei, atunci cand ne fascina pe toate toaleta mamelor noastre. Dintotdeauna ne-a atras atentia si nu o singura data l-am folosit in timp ce ne jucam, alaturi de alte elemente destinate oamenilor mari, cum ar fi pantofii cu toc si rochiile cu 2 metri mai lungi ca noi.

Conform unor studii de specialitate, rujul se claseaza pe locul I in topul celor mai uzuale cosmetice, fiind urmat indeaproape de fondul de ten sau pudra si mascara. Indiferent de clasa sociala, de varsta sau de etnie, femeile din toate colturile lumii prefera acest produs pentru infrumusetare. Unele dintre ele chiar declara ca nu ies niciodata din casa fara a purta pe buzele lor ruj.

Rujul de buze confera un aer sexy, coloreaza intregul chip, atrage atentia intr-un mod placut atunci cand este intrebuintat corect, iar nuantele sunt alese corespunzator si este primul pas spre o noua cucerire. Actualele variante ale rujului de buze sunt glossul sau luciul si bineinteles balsamul de buze, cunoscut si sub denumirea de „strugurel” in termeni populari. Nuantele sunt nenumarate, printre ele gasindu-se atat rujuri albe, cat si negre. Si felul acestora difera mult, de la luciu transparent pana la rujuri mate, rezistente la transfer, lucioase (metalizate), sidefate, cu factor de protectie si calogen.

Citeste si:  Machiaj de vineri seara

Culoarea rujului se alege in functie de gusturi, insa tinand cont si de culoarea pielii, a ochilor, a parului, dar si de vestimentatie si momentul in care il purtam. Atfel, daca ne raportam la fizionomie, brunetelor le vine perfect rujul rosu, insa nici blondelor nu le sta urat. Tot persoanelor cu tenul cafeniu sau masliniu le sta bine cu nuante neutre de roz si bej, pana la corai, piersicuta, auriu, somon. Blondelor, spre exemplu, le-ar veni bine nuante de roz, ciclam, mov, lila, violet, dar si nuantele de bej. In cazul roscatelor, machiajul este intotdeauna mai pretentios si trebuie sa se tina cont atat de vestimentatie, cat si de nuanta ochilor. Si ele pot miza pe nuanta de rosu cireasa, roz in toate formele lui si corai. In cazul brunetelor, este bine de evitat nuantele inchise cum ar fi maronul, iar blondele ar trebui si ele sa se fereasca si ele de acestea, cat si de nuantele puternice, cum ar fi movul inchis sau visiniul.

Tinand cont de moment, insa si de ultimele tendinte in domeniu, afla ca la o petrecere sau in club dau bine nuantele puternice, metalizate, culorile extravagante. Pe strada, poti inlocui cu usurinta rujul cu un gloss in nuante naturale, apropiate pielii tale sau, de ce nu, chiar transparente. Poti purta si rujuri in nuante pastelate, sidefii. La plaja, nu este indicat sa porti ruj, este de ajuns un balsam protector, insa daca totusi nu reusesti sa renunti la acesta, poti incerca sa mergi pe ceva foarte lucios, hidratant si in nuante cat mai deschise cum ar fi champagne sau roze. In nici un caz, nu te vei prezenta pe malul marii cu ruj rosu sau ruj rezistent la transfer. Daca in cazul rimelului ai voie, afla ca pentru ruj nu este permis. In primul rand pentru ca usuca foarte tare buzele si, de asemenea, inaspreste figura. Rujurile rezistente la transfer se poarta seara, de obicei, in anotimpurile friguroase sau la vreun eveniment special, cand nu vrei sa patezi vreun invitat. Se spune ca un element chic este sa asortezi rujul cu nuanta lacului de unghii.

Citeste si:  Mentinerea greutatii dupa dieta

Daca facem o mica incursiune in istorie, aflam ca rujul a luat nastere cam acum 5000 de ani in Mesopotamia, undeva in zona Babylonului. Primele femei ciobeau pietre pretioase si le presau pe buze sau pe pleoape. Nici egiptencele nu s-au lasat mai prejos si, in frunte cu Cleopatra, ele au nascocit o alta solutie si anume bromul, o substanta de culoare rosu-violet, care le punea insa sanatatea in pericol. Mai tarziu, acesta a purtat numele de „Sarutul mortii”. Pentru a da o nuanta cat mai aprinsa rujului, acestea foloseau oua de furnici, iar pentru luciu solzi de peste.

Cu totii am auzit probabil mitul cum ca vrajitoarele au fost cele care au purtat ruj si astfel erau foarte usor de recunoscut. In anul 1770, parlamentul Marii Britanii a dat o lege prin care rujul a fost interzis, iar insasi regina Victoria a trebuit sa se supuna. Rujul insa a fost introdus in Marea Britanie pe vremea cand la conducerea tarii se afla Regina Elisabeta I, asta undeva prin secolul XVI. A fost imbratisat de toata suflarea femnina si a fost utilizat de toate clasele sociale in toate momentele, pana in la interzicerea lui. Datorita faptului ca rujul a fost adesea asociat cu vrajitoaria, inclusiv biserica a adoptat o pozitie vehementa in ceea ce priveste utilizarea lui. Astfel s-a crezut ca acesta este un lucru diavolesc.

Citeste si:  Noi parfumuri pentru luna cadourilor

Dupa ce de-al doilea razboi mondial, rujul a fost insa propulsat din nou pe piata. Era purtat de artiste, in mod special de actrite. Filmele au avut o mare influenta in randul oamenilor din intreaga lume. Componentele acestuia, care se regasesc si in prezent, sunt ceara, care ajuta la forma lui, ulei de masline, minerale, unt de cacao, lanolina, petrolatum, vitamina E, aloe vera, amino-aicizi, calogen pentru efectul de marire si substante pentru protectia solara.

Spre bucuria noastra, in prezent rujul este un produs cosmetic ce se gaseste peste tot, in toate magazinele, pe toate tarabele si in toate chioscurile. Il putem folosi in voie si ne putem bucura de el. Si cel putin speram ca niciodata nu vor mai veni legi care sa il interzica.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.