Soarele si tenul nostru

Please select a featured image for your post

Avem nevoie de soare pentru sanatate dar trebuie sa tinem cont de pericolul expunerii prelungite si fara protectie la soare.

Despre razele UVA si UVB

Razele UVB provoaca înrosiri si arderi ale pielii. Efectele lor se limiteaza la epiderma. Ele produc un bronz întârziat, ce apare dupa formarea pigmentului negru al pielii, numit melanina, dupa 48-72 de ore de la expunere. Razele UVB sunt principala cauza a cancerului de piele. Razele UVA penetreaza straturile profunde ale pielii, deteriorând astfel fibrele de elastina si de colagen ale dermei. Razele UVA nu ard pielea precum cele UVB, dar produc o pigmentare în minutele urmatoare expunerii care nu este datorata formarii unei noi melanine, ci a oxidarii melaninei deja prezente în piele. Prin razele UVA se produce o bronzare de scurta durata.

Beneficiile expunerii corecte si rationale la soare sunt foarte bine cunoscute. Pe langa cele de ordin estetic sau psihologic (expunerea la soare avand un rol favorizant in combaterea starilor depresive), acesta favorizeaza sinteza de vitamina D3, intervenind astfel in combaterea rahitismului (la copii), a osteomalaciei (la adulti) – prin favorizarea absorbtiei calciului si fosforului din alimente si fixarea lor in oase. De asemenea, expunerea la soare amelioreaza durerile articulare si intareste sistemul imun.

Expunerea prelungita insa, poate constitui un factor de risc pentru aparitia unor anumite boli cu evolutie indelungata (de exemplu, cancerul de piele) sau a unor probleme imediate la nivelul pielii (arsurile solare) sau poate agrava o conditie patologica preexistenta (de exemplu, boli cardio-vasculare, boli autoimune -lupus eritematos sistemic sau diferite colagenoze).

Deci pentru o portie de soare sanatos, trebuie sa ne limitam strict la programul de expunere recomandat de catre medici : pana la maxim ora 11 si dupa ora 16.

Citeste si:  Alimente de evitat cand tinem regim

Atentie la ce produse de protectie solara folositi!

In timp ce radiatiile UVB provoaca „arsuri solare”, radiatiile UVA cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar.
Ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele. Asa-numitul „factor de protectie solara” (SPF) se refera numai la nivelul echivalent de arsura (radiatie UVB), dar nu si la efectele similare ale radiatiei UVA. Produsele de protectie solara care asigura protectie numai impotriva radiatiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranta, intrucat acestea permit radiatiilor periculoase UVA sa ajunga la piele.
In prezent, industria incepe sa aplice pe etichetele produselor un semn distinctiv standardizat UVA, care indica un nivel minim de protectie impotriva radiatiilor UVA, acesta crescand in acelasi timp cu sporirea factorului de protectie solara si bazandu-se pe o metoda de testare standardizata.

Masuri

�n Europa s-a declansat o adevarata isterie fata de razele ultraviolete care au depasit de aproape zece ori valoarea suportata de piele. Deja în tarile europene autoritatile au intrat în alerta, în Ungaria de exemplu jandarmii interzic celor sub 18 ani sa practice sportul în aer liber în perioada de maxima expunere, între 11, 30 si 16..
La noi, nimeni nu zice nimic, desi zece minute în plin soare pot transforma orice neg într-unul malign. Se întâmpla si în vecini – Austria, Polonia, Ungaria, iar hartile realizate din satelit arata si România sub norul rosu.

Citeste si:  Frumusete versus sarcina

La noi – liniste si pace

Noi avem criza economica si gripa porcina. S-a sesizat însa doctorul dermatolog Monica Capâlna, îngrijorata de numarul din ce în ce mai mare al bolnavilor care se prezinta la consultatie cu arsuri solare.
�De saptamâni întregi este alerta în Europa. Acum doua saptamâni s-a masurat concentratia de UVB deasupra Ungariei si Poloniei si s-a înregistrat valoarea de 9,4, pe o scala de la 1 la 10, unde 10 este maxim. Aceasta înseamna ca s-au înregistrat radiatii UVB de noua ori mai mari decât poate suporta pielea noastra. Aceasta înseamna ca o expunere de zece minute la soare, între orele 11 si 16, produce arsura solara care poate transforma orice neg pigmentar într-unul malign. Doua arsuri solare la copii sub 14 ani duc la înzecirea riscului de aparitie a melanomului malign dupa 20 de ani. Pur si simplu pielea umana nu mai poate suporta radiatiile”, ne-a declarat dr. Capâlna.
Verdictul e serios si ar trebui sa avem mesaje de avertizare în toata presa si pe toti stâlpii. De ce totusi la noi e atât de liniste?
�Noi oficial nu am primit absolut nimic. Putem doar recomanda populatiei sa evite expunerea de lunga durata între orele 11 si 16 si sa ia celelalte masuri de precautie. Noi ca institutie nu masuram radiatiile ultraviolete” . Dr. Ovidiu Farcas, medic primar igiena, Directia de Sanatate Publica Mures.

�n aceste conditii, parintii îsi trimit inconstienti copiii la strand în miezul zilei, stau la soare fara niciun fel de protectie, iar apoi alearga la medic cu arsuri, de multe ori mult prea târziu pentru prevenirea cancerului de piele. N-o spunem noi, ci o arata registrele de consultatii ale medicilor dermatologi.
�Vin foarte multi pacienti cu arsuri solare. S-au înzecit cazurile de displazie, de stari precanceroase, în care se recomanda deja excizarea. Ar fi bine sa apara mesaje de avertizare în presa, în parcuri, la intrarea în stranduri, ca oamenii sa fie informati si sa nu se expuna radiatiilor” , a sustinut dr. Capâlna.

Citeste si:  Smokey eyes

Pâna la urma depinde de noi

�n conditiile în care autoritatile tac mâlc, nu avem ce face decât sa ne protejam din proprie initiativa de razele ucigase. Dr. Capâlna îi sfatuieste pe parinti sa nu tina deloc la soare copiii sub un an, iar cei peste un an, doar cu crema de protectie solara si doar în afara orelor de risc. Esentiala este protectia cu crema de protectie solara adaptata fototipului fiecaruia, dar cu cât factorul de protectie este mai mare, cu atât este mai bine. Pentru copii sunt importante cremele cu factor de protectie 50 sau 50+. Nu trebuie sa uitam de ochelarii de soare, pentru ca razele UVB duc la arsuri de retina. Si, foarte important, ultravioletele UVB trec si prin apa, asa ca cei care stau în bazine sau în mare sunt la fel de expusi ca cei de pe mal.

In cazul in care au loc arsuri , este esentiala hidratarea, dusurile cu apa rece, iar pacientul trebuie sa se prezinte la medic, mai ales daca prezinta greata sau varsaturi.

Sursele articolului :

http://www.punctul.ro/articol/6607/norul-ros-deasupra-capetelor-noastre.html http://www.punctul.ro/images/pub/215/6607.jpg
http://www..netmedic.ro
http://www.sfatulmedicului.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.