fbpx

Stiinta frumusetii: FAQ pentru par

Please select a featured image for your post

Ce este parul?

Parul este un filament de proteina excretat de celule de sub piele. Fiecare fir de par este format dintr-un bulb si o radacina (ambele aflate sub piele) si corpul exterior, vizibil cu ochiul liber. Inauntrul unui fir de par se gaseste medula (spatiul ocupat de celule vii si spatii libere), cortexul (cu o concentratie mare de cheratina). Cele doua spatii sunt inconjurate de un singur sir de celule, numit cuticula.

De ce au ramas oamenii cu asa putin par si cand?

Exista multe teorii si nimeni nu e 100% sigur. Una dintre cele mai populare teorii spune ca din moment ce omul a aparut in Africa, traia intr-un mediu arid si a trebuit sa scape de blana ca sa-si regleze mai usor temperatura corpului. Cercetatorii estimeaza ca oamenii au scapa de blana in urma cu 1,2 milioane de ani, deoarece la acea vreme pielea lui oamenilor primordiali care traiau in Africa a capatat o culoare inchisa (semn ca era expusa foarte mult la soara).

Citeste si:  Yoga si flexibilitatea

Care este diferenta intre par carliontat si par drept?

Cat de carliontat sau cat de drept este parul depinde de forma firului de par. De exemplu, in cazul asiaticilor, forma este perfect rotunda si prin urmare parul este intotdeauna drept. Negrii si cei de origine africana in schimba au o forma ovala a firului de par, prin urmare este foarte carliontat. Caucazienii se afla undeva la mijloc.

Citeste si:  Ochii - machiaj ce rezista 12 ore

De ce are parul mai multe culori?
Exista doua substante care controleaza culoarea parului si ambele sunt produse chiar in firul de par. Photomelanina este responsabila pentru variatiile de roscat si blond, iar eumelanina pentru toate nuantele de negru/saten.

De ce atunci cand imbatranesti parul se albeste?
Cu cat organismul imbatraneste mai mult, cu atat productia de melanina scade. Firul de par alb sau gri este ce se intampla cand nu exista deloc pigment in firul de par.

Ce se intampla cand iti vopsesti parul?
Daca folosesti vopsea permanenta cu continut de amoniac atunci amoniacul va oxida melanina din par si ii ia culoarea. Daca folosesti doar un oxidant, cum ar fi peroxidul, parul capata o culoare galbuie pentru ca galben este culoarea naturala a keratinei. Amoniacul patrunde prin cuticula care acopera firul de par si pigmentii artificiali sunt depozitati in cortex pentru a colora firul de par. Motivul pentru care kiturile de colorare a parului contin si un balsam, este pentru ca acest balsam fuzioneaza la loc celulele din cuticula, dupa ce s-a facut vopsirea.

Citeste si:  Tratamente cu bere

Cum functioneaza un permanent?
Cat de carliontat sau drept este parul depinde si de legaturile care leaga proteinele din par unele de altele (el se numesc legaturi disulphide). Cand se face un permanent, parul este tratat cu o solutie pe baza de amonica care distruge aceste legaturi si apoi este tratat cu o solutie oxidanta care sa formeze noi legaturi, in forma dorita.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.