Stima de sine – subestimare vs supraestimare

Please select a featured image for your post

Despre stima de sine cu siguranta ati auzit vorbindu-se foarte mult, pentru ca este un subiect de interes pentru psihologi, avand in vedere ca de stima pe care o avem sau nu o avem fata de propria noastra persoana depinde de multe ori comportamentul nostru in general. Este destul de rar sa intalnim persoane cu o stima de sine echilibrata, de cele mai multe ori ne este dat sa cunoastem fie oameni cu diverse complexe si implicit o stima de sine scazuta, fie oameni care se cred adevarati campioni, fara insa a fi cazul. Ce este stima de sine si cum stim daca suntem echilibrati? Stima de sine este practic imginea pe care o avem despre noi insine, modul in care ne percepem, idilele si sentimentele pe care le avem despre propria noastra persoana. Cum stim daca avem o stima de sine echilibrata? Foarte simplu! Ia gandeste-te cum te vad ceilalti atunci cand esti intr-un grup mai mare? Daca te gandesti ca esti privita oarecum ciudat si incerci tot timpul sa iti dai seama oare ce gandesc ceilalti despre tine, inseamna ca ai o stima de sine scazuta. Daca dimpotriva, te simti ca pe scena atunci cand esti inconjurata de cat mai multa lume si ai impresia ca toti ochii sunt atintiti asupra ta, cel mai probabil inseamna ca ai o stima de sine putin exacerbata.
Cand insa crezi despre tine ca esti un om ok, ca ai parti negative la fel cum ai fi pozitive, ca cei din jur iti accepta parerile bune si le combat pe cele mai putin bune, inseamna ca ai o stima de sine in limitele normalului, echilibrata.
Citeste si:  Cea mai placuta terapie de infrumusetare: SEX
Cum ne dam seama ca ne supra-evaluam? Desi e foarte greu sa acceptam ca lucrurile nu stau chiar asa cum credem noi, atunci cand consideram despre noi insine ca suntem cei mai grozavi, trebuie sa o facem. Cand te supra-estimezi, in general tinzi sa te crezi mai buna si mai frumoasa decat toti ceilalti, sa consideri ca ai cele mai multe calitati, sa te inscrii in concursuri fiind convinsa ca o sa ocupi primul loc, sa te consideri cea mai desteapta dintre toti colegii de munca si deci sa fii contrariata ca nu detii un post de conducere, sa fii socata si chiar sa plangi atunci cand nu obtii primul loc, sa nu accepti nici un fel de critica, sa te astepti ca cei din jur sa faca mereu totul pentru tine si sa iti ofere ajutorul neconditionat, fara a fi nevoie sa il ceri.
Citeste si:  Dictionarul produselor pentru par I
Cum ne dam seama ca ne sub-evaluam? Daca in general nu te prea placi, nu iti place cum vorbesti, cum te porti si ai impresia ca toti din jur sunt nemultumiti de tine si te privesc oarecum cu mila sau dispret, situatia este clara – ai o stima de sine mult prea scazuta. De cele mai multe ori acestea sunt persoanele interiorizate, care nu vorbesc prea mult despre viata lor, care nu considera ca au realizari desi sunt inteligente si au joburi bune, care prefera sa ia un coleg laurii muncii lor pentru ca nu le place sa fie in lumina reflectoarelor, persoanele care desi fac lucuri marete considera ca au facut nimicuri, care desi au aceeasi bluza cu prietena cea mai buna, considera ca lor le sta mult mai urat.
Citeste si:  Cum influenteaza dieta sanatatea
Cum reactioneaza cei cu stima scazuta in fata unui job mult inferior pregatirii lor? „Nici macar nu merit mai mult de atat! Doamne-ti multumesc ca am gasit si jobul asta!”. Cum reactioneaza in fara unei greseli? „Atat ma duce capul, nu sunt buna de nimic, cu siguranta nu o sa ma ierte niciodata si nici nu stiu ce sa fac sa imi indrept greseala”. Care este atitudinea corecta? Ca si in cele mai multe situatii, echilibrul este cheia succesului. Cu cat avem o imagine mai clara si mai realista asupra propriei persoane, cu atat vom face fata cu brio oricarei situatii, fara a iesi sifonati. Pentru a-ti crea o imagine realista asupra ta, incearca sa te vezi prin ochii celorlalti si ia parerea lor drept reper, cu singura conditie ca ei sa fie persoane de incredere si nu invidiosi care isi doresc cu tot dinadinsul sa ai o parere proasta despre tine.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.