fbpx

Acnee un impediment in calea frumusetii

Cand vine vorba de frumusete, toate ne dorim sa atingem perfectiunea. Insa, cateodata, apar mici probleme care ne distrug eforturile depuse si ne coboara moralul la pamant. Fiecare dintre noi cunoastem efectul pe care-l poate avea asupra noastra un cos aparut dis-de-dimineata, inaintea unei zile importante. Dar, ce ne facem cand aceste cosuri se inmultesc pe zi ce trece si, orice am incerca, nu reusim sa scapam de ele. In acest caz nu se poate vorbi de o simpla problema, ci de o boala-acneea.
Ce este acneea?
Acneea etse o boala a pielii care poate afecta, de regula, persoane cu varste intre 10 si 40 de ani, insa au fost semnalate cazuri si la varste mai inaintate.
Ea se manifesta prin cosuri, iritatii, puncte negre, puncte albe de grasime ce apar in mod special pe fata. Totodata, si pieptul, spatele sau umerii pot fi afectati. Poti face multe lucruri pentru tine daca intelegi ce anume o provoaca si ce anume nu, impotriva tuturor „miturilor” moderne care circula. Daca e vorba de un caz mai grav, nu ezita sa mergi la un medic dermatolog.
Simptome si cauze
O anumita combinatie de factori pare a fi responsabila de aparita acneei, cum ar fi:
-activitatea hormonala (precum ciclul menstrual).
-stresul, prin intensificarea procesului de producere de hormoni ai glandelor adrenale
-acumularea de celule moarte la nivelul pielii
-bacteriile in pori, la care corpul devine alergic
-iritatiile pielii si scarpinarea ei, care activeaza, prin urmare, inflamarea.
Cea mai des intalnita forma a infectiei este acneea vulgaris (acneea comuna). Secretia excesiva de sebum, combinata cu celule moarte eliminate de piele, in mod normal blocheaza porii pielii, creand astfel un mediu propice dezvoltarii decontrolate a bacteriei numita „Propinionibacterium acnes”. Ca reactie, pielea se inflameaza, producandu-se leziuni vizibile. Sunt anumite conditii care favorizeaza aparitia acestei boli, ca de exemplu:
-ereditatea- daca unul din parinti a avut acnee in tinerete, ai destule „sanse” sa-l mostenesti. Se pare ca exista o predispozitie genetica si pentru tenul gras; -anumite produse de ingrijire a tenului, creme cu ecran de protectie solara si agenti poluanti din mediu;-umiditatea crescuta, caldura si transpiratia; -stoarcerea cosurilor inflamate favorizeaza raspandirea bacteriilor si a inflamatiei in tesuturile invecinate. Acest „procedeu” creste si riscul aparitiei cicatricilor. Daca intr-adevar consideri ca este cazul, mergi la un cabinet de cosmetica avizat.
Tratamente
In afara tratamentului medicamentos prescris de medic, trebuie sa incepi sa te tratezi prin curatarea temeinica a pieltii tale- dimineata si seara- cu un gel purifiant, urmat de aplicarea unei lotiuni fara alcool (eventual o solutie antiseptica si antibacteriana). In functie de severitatea acneei, tratarea se poate efectua local (diverse preparate topice) sau general (antibiotice, anticonceptionale orale).
Odihna suficienta, relaxarea, plimbarile in aer liber, miscarea pot face adevarate minuni. Incearca sa ai o dieta sanatoasa, fara grasimi, prajeli, dulciuri rafinate, alcool si tutun. De asemenea, nu ocoli fructele ori legumele proaspete, alimentele bogate in fibre, proteinele din carne slaba, produsele din soia si fructele de mare, iar o alta conditie obligatorie este acneea de a consuma cel putin doi litri de lichide pe zi.

Citeste si:  Produse de make-up profesional, doar la Cosmetics Beauty Hair 2013
Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.