Cum prevenim obezitatea?

Obezitatea – cea mai raspandita si greu de suportat boala metabolica.
Obezitatea deranjeaza atat estetic, social, cat si din punct de vedere fizic, fiind un real pericol de reducere a calitatii vietii.

Din nefericire, foarte multe boli se asociaza cu obezitatea: bolile cardiovasculare ( infarct ), cerebrovasculare ( AVC ), hipertensiunea arterial, diabetul, dislipidemiile, anumite forme de cancer sau bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

De asemenea, obezitatea poate fi cauza declansarii urmatoarelor patologii: artrite reumatoide, osteoartrite, tromboze ale venelor profunde, guta, infertilitate, boli hepatice, pancreatite, malformatii congenitale, etc.
Ea afecteaza sarcina, crescand riscul de preeclamsie si al complicatiilor la nastere.

Citeste si:  Alimentatie sanatoase pentru o piele impecabila

Ce trebuie facut pentru a evita obezitatea?

In primul rand sa mancam mai putin, portii echilibrate nutriotional si reduse ca marime.
Lichidele joaca un rol important atunci cand vrem sa tinem obezitatea departe de noi, la fel si fructele sau legumele, de preferinta proaspete, crude.

Somnul este si el un factor de care trebuie sa ne ingrijim, pentru ca numai un somn linistit ne ajuta sa eliminam factorii stresanti sau substantele care ne pot dauna organismului.

Citeste si:  De ce imi cade parul ?

Nu manca pana la refuz, pana te saturi si esti ghiftuita! Mananca moderat, portii mici, la intervale scurte de timp, controland astfel senzatia de foame, satietate.

Evita mancarea bogata in grasimi, glucide, deoarece acestea se depun in tesuturile adipoase, sub forma de colesterol, pe artere.

Nu manca in fata televizorului sau a calculatorului! Stand la televizor, esti tentat sa mananci mai mult, nu neaparat de foame, ci din nevoia de a rontai ceva in timp ce privesti un film sau o emisiune.

Fa miscare zilnic: acum ca a venit vara, poti merge la alergat, te poti plimba cu rolele, cu bicicleta sau poti folosi in fiecare zi scarile , in locul liftului.
Lasa masina in parcare si mergi pe jos pana la supermarket sau la sala, in timp ce te bucuri de aerul proaspat.

Citeste si:  Masti cosmetice hidratante

Doar pentru ca este o boala care nu doare , nu inseamna ca ea nu trebuie controlata si luata in serios, ba din contra! Nu o privi cu superficialitate si nu-ti fie rusine sa ceri ajutorul, daca nu te poti descurca de una singura!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.