Despre vegetarieni

O bucata aburinda de carne pusa pe platou intr-un sos aromat poate sa trezeasca o pofta incredibila unui mesean si inegala masura un dezgust teribil altuia. Primul ar manca-o fara retineri, cel de-al doilea ar comanda probabil o salata cu multe legume si ar mai adauga inca o zi la victorioasa sa abstinenta de la produse animale. Din varii motive, unii oameni aleg sa renunte complet la ceva anume si sa fie diferiti de majoritate. In cazul acesta, diferentierea se face prin modul de alimentatie influentat de vegetarismul atat de la moda in Vest care „agata” adepti si la noi.
Vegetarienii aleg aceasta dieta din diverse motive: credinta ca vor fi mai sanatosi, dorinta de a slabi, mila pentru animale sau din frica de batranete. Cele mai multe sunt mituri, deoarece nu s-a dovedit clar ca incetarea consumului de carne ar prelungi viata sau ar face o persoana mai sanatoasa. Aceste lucruri tin streict de persoana care alege sa fie vegetariana si continua acest mod de viata pentru ca observa anumite beneficii pe propria-i piele.
Parerile celor cu regim omnivor despre vegetarieni sunt de cele mai multe ori hilare, iar chestiunea se complica si mai tare atunci cand apar „hibrizii carno-vegetali”: pollo vegetarienii si pesco vegetarienii. Exista un conflict mocnit intre omnivori si vegetarieni si unul declarat intre vegetarienii puri si vegetarienii „viciati”. „Daca Dumnezeu nu dorea sa mancam animale, nu le-ar fi facut din carne”, cugeta omnivorii, in timp ce vegetalii le raspund cu eroism : „Animalele sunt prietenii nostri, iar noi nu ne mancam prietenii”.
Cu vremurile de trista amintire care le sufla inca in ceafa, cei mai multi nu concep cum unii pot sa abandoneze o friptura suculenta de porc sau un copan zdravan de pui pentru buretelul cu gust de carne numit soia.
Vegetarienii pana in maduva oaselor (sau veganii, care nici nu vor sa auda de sosete de lana sau de haine din piele_ ii considera falsi vegetarieni pe cei care nu se sfiesc sa consume o parte integranta a unui peste sau pui la o salata si care se adapostesc sub numele de pollo sau pesco vegetarieni.
Mult mai blanzi sunt cei care consuma oua si lapte, intrucat daca nu ar exista „omuletii verzi” numiti ovolacto vegetarieni, vaca ar exploda, iar puii ar suprapopula planeta.
Care este cea mai buna alegere?
Oare se poate cumpara sanatate cu bani putini? Cosul de cumparaturi ar fi ceva mai usor de umplut in cazul unei diete vegetariene, insa poate aceasta singura sa acopere toate necesitatile nutritive ale organismului?
Detalii despre avantajele acestei diete ne ofera nutritionistii: „O dieta vegetariana diversa care include fructe, legume, cereale, nuci si seminte acopera necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine.”
Totusi, daca alegi aceasta dieta trebuie sa ai grija sa cuprinzi in mesele tale zilnice alimente cu valoare nutritiva mare si eventual sa consulti si un medic nutritionist care sa iti stabileasca un program nutritional echilibrat.
In general, se reproseaza acestei diete faptul ca lipseste organismul de proteinele din carne: „Aproape toate alimentele cu exceptia alcoolului si zaharului sunt surse de proteine: cartofii, painea integrala, lintea, alunele. mazarea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale”.
Dintre toate tipurile de vegetarieni, medicii o recomanda pe cea mai diversa si echilibrata, adica ovo-lacto.

Citeste si:  Machiajul anilor '20 (video)

Un comentariu
  1. \”friptura aburinda\” poate cu abur acumulat din fiertura sau prajeala cu sare,apa,ulei si condimente frumos mirositoare care incanta nu carnea si sosul care se stie gustos condimentat care da aroma/savoare carnii si o fac apetisanta poate unii ar alege alt meniu sau altii ar inlocuio cu felii de paine tartinabile/alte alimente si s-ar bucura de aceiasi savoare aromata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.