Masaj corporal

Masajul reprezinta prelucrarea manuala a tesuturilor moi si a musculaturii in vederea obtinerii unor efecte terapeutice si de relaxare, benefice organismului uman pe termen lung sau imediat. In afara de efectul de stimulare a circulatiei sangelui, masajul are si efect linistitor, si de scadere a starii permanente de tensiune musculara. El poate fi efectuat ca metoda de incalzire musculara, inainte de a merge la sala sau de a efectua exercitii fizice. Acesta ar putea fi insotit de o sedinta la sauna, o baie in jacuzzi sau doar de un dus fierbinte, astfel incat organismul nostru sa fie pregatit pentru efortul pe care il vom depune.

Citeste si:  Sfaturi de aur pentru parul vopsit

{mosimage}Exista numeroase tehnici de masaj in zilele noastre:

1. Netezirea (efleurajul sau mangaierea) este manevra de incepere a masajului, prin care se pune in contact mana tehnicianului cu tegumentului pacientului. Dupa netezire se folosesc celelalte tehnici, din ce in ce mai solicitante pentru tegument, muschi etc, intre ele intercalandu-se, obligatoriu, netezirea. Se executa, de obicei, pe toata suprafata toracelui, cu miscari usoare circulare, in directia fibrelor musculare si a inimii, sau, alteori, cu varful degetelor, sau cu dosul mainilor.

Citeste si:  Lentile de contact

2. Framantarea se poate face in mai multe feluri fie prin stoarcerea, manuala sau bimanuala(se modeleaza o placa mai voluminoasa din tegument si muschi, care se comprima segmentar, dar cursiv, lin; este indicata in special pentru membrele superioare si inferioare) fie prin mangaluirea care se executa cu ambele maini, in pozitie opusa una fata de alta.

Citeste si:  Rochii care se transforma (si ma sperie)

3. Baterea: se mai numeste si percutie si se aplica pe suprafete mai intinse (exem­plu: spate), executandu-se cu palma, cu marginea cubitala a mainilor sau cu dosul acestora.

4. Frictiunea este o manevra de netezire, dar cu presiune, deplasand tegumentul si muschii, atat cat permite laxitatea lor.

5. Vibratia este o metoda care foloseste tremuraturile mainilor aplicate pe tegument, fara ca mana sa se desprinda de acesta. Adesea, acest masaj vibrator poate fi inlocuit cu vibratori mecanici.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.