fbpx

Prajirile

Toata lumea stie ca prajelile sunt daunatoare, atat sanatatii, cat si dietei, insa, in acelasi timp, sunt atat de gustoase, incat cu greu faci fata tentatiei de a nu te apropia de ele.
Daca va numarati printre persoanele care nu pot in ruptul capului sa renunte la prajeli, atunci ar fi bine sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:
Pentru a gati sanatos, trebuie sa alegem grasimea cu care gatim, cu grija:
-Uleiurile vegetale pure, precum cel de floarea-soarelui, soia, porumb au un continut ridicat de grasimi polinesaturate si in general este bine sa le folosim;
-Uleiul de masline, care contine grasimi mononesaturate, este de asemenea bun de gatit;
-Untura de porc, margarina solida si untul au un continut ridicat de grasimi saturate si de aceea nu sunt recomandate pentru o alimentatie sanatoasa.
Uleiul pe care il folosim ar trebui sa scoata fum doar la o temperatura ridicata, asa incat sa poata fi incalzit fara sa se arda.
Pentru a praji fara probleme, trebuie sa alegem un ulei care sa arda la o temperatura de cel putin 200 grade C si anume:
-uleiul de floarea-soarelui;
-uleiul de porumb;
In timp ce altele produc fum la temperaturi joase si anume:
-untul;
-margarina;
-uleiul de masline.
Refolosirea uleiurilor
-uleiul poate fi refolosit o singura data, cu conditia sa nu fi fost supraincins;
-uleiul care are un miros neplacut, un aspect vascos sau o culoare inchisa ar trebui aruncat pentru ca poate contine impuritati, sare, apa si inclusiv la reincalzire ar putea stropi;
-daca vrem sa-l refolosim, trebuie sa-l strecuram printr-o sita de metal intr-o tigaie curata si apoi sa-l turnam intr-o stic;la curata.
Prajirea in baie de ulei
Prin acest mod de a gati, alimentele sunt scufundate in ulei incins, pentru a se praji uniform. Trebuie sa avem grija ca alimentele sa se prajeasca la o temperatura corecta:
-daca uleiul este prea incins, alimentele se vor arde la suprafata, putand ramane crude in interior;
-daca uleiul nu este incins suficient, alimentele vor absorbi doar uleiul pana la saturare.
Cele mai indicate vase pentru prajire sunt cele cu fundul gros, adanci si cu sita.
Trebuie sa mai tinem cont si de:
-Tigaia ar trebui umpluta cu ulei doar pana la jumatate, pentru ca alimentele sa nu dea pe afara;
-Nu trebuie sa prajim toata cantitatea odata, fiindca temperatura uleiuiul va scadea, iar alimentele se vor imbiba cu ulei;
-Uleiul trebuie lasat sa se incinga si din cand in cand alimentele trebuie intoarse pe dos, pentru a se praji uniform.
Rumenirea
Intrucat rumenirea produce doar intarirea suprafetei, anumite alimente necesita o preparare suplimentara.
Astfel daca pregatim bucati groase de carne, care s-au rumenit, micsoram focul si il lasam asa pana se patrund bine toate bucatile.
Ideale pentru o rumenire sanatoasa sunt tigaile de teflon, care se pot folosi pentru prajirea fara ulei, alimentele (sunca, carnati, carne tocata) se vor praji in propria lor grasime.
Calirea
Calirea este folosita mai ales pentru legume, care isi pastreaza in acest mod toate substantele nutritive, culoarea si gustul. Pentru a inlesni prajirea lor uniforma este indicat sa mle taiem felii sau cubulete.
Sotarea
Sotarea este similara rumenirii si se face prin calire in unt sau ulei. Se foloseste pentru a gati bucati intregi de carne, gen piept de pui sau legume intregi care au fost fierte partial.
Se folosesc tigai cu peretii drepti si fundul gros, in care se pune putin unt, ulei si bucatile sunt amestecate continuu.

Citeste si:  Frumusete dupa 40 de ani
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.