Puncte albe

Grasimile, sebumul si pielea moarta astupa porii dind nastere unei forme de acnee, cunoscuta sub numele de puncte albe. Aceste mici protuberante cu aspect de perla, denumite si comedoane inchise, pot aparea atit la adolescenti cit si la adulti. Cauzele nu sunt cunoscute, dar dermatologii afirma ca, de obicei, sunt generate de acumularea subumului in pori (acestia se acopera iar bacteriile ramin sub piele si formeaza punctul alb).
Punctele albe apar, in general, in jurul ochilor si pe obraji, dar sunt cazuri in care comedoanele se pot dezvolta pe git, piept, dupa ureche sau in zona genitala. Cea mai mare greseala pe care o poti face este de a confunda punctele albe cu cosurile si sa se apuci sa le storci (poti rupe pielea si capata niste cicatrici inestetice permanente).
Daca ai puncte albe trebuie sa apelezi la cosmeticiana sau la dermatolog. Tehnica este destul de delicata si necesita o mina de specialist. Procedura consta intr-o baie de abur pentru deschiderea porilor si apoi scoaterea efectiva a iperleii cu ajutorul unui ac steril. Punctele albe de la ochi nu se pot scoate pentru ca zona este foarte sensibila si exista posibilitatea de a sparge un vas de singe. Oricum, punctele albe dispar de la sine, daca ai rabdare.
Ce putem face noi acasa? Daca respectam ritualul zilnic de curatare si ingrijire a pielii, avem toate sansele de a evita aparitia acestor protuberante nedorite. Daca nu uitam se ne demachiem inainte de culcare, sa aplicam creme hranitoare si hidratante, sa recurgem la cite o exfoliere si cite o baie de abur, daca avem rabdare cu pielea noastra si nu ne repezim sa o mutilam pentru fiecare cos sau punct negru, atunci avem sanse mari sa nu producem puncte albe.
Cu riscul de a crea repetitii siciitoare, imi permit sa insist din nou sa nu-ti scoti singura acasa punctele albe. Cere ajutorul unui specialist sau ai rabdare sa dispara singure.

Citeste si:  7 mituri despre acnee

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.