Rolul colagenului

Colagenul este o proteina care face aproximativ 25% din cantitatea totala de proteine din corpurile noastre. Exista mai mult de 25 de tipuri identificate de colagen in intreg organismul uman, foarte multe regasindu-se in piele.
Colagenul este cea mai abundenta proteina din organismul uman si este responsabil pentru asigurarea suportului structural tesuturilor. Se gaseste in general in tesuturi cu fibre precum tendoane, muschi, cartilaj, ligamente si piele se regaseste de asemenea in oase, dinti, plamani si alte organe interne. Colagenul functioneaza impreuna cu alte proteine, elastina, pentru a se conecta si a sprijini tesuturile organismului. Le ofera tesuturilor fermitate si putere, in timp ce elastina asigura flexibilitate. Colagenul si celulele de elastina se gasesc in cantitati egale.
Colagenul se intalneste de obicei in discutiile despre imbatranirea pielii. In jurul varstei de 20 de ani, productia de colagen incetineste, si fibrele elastice din piele incep sa isi piarda tineretea.
Din moment ce colagenul joaca un rol important in organism, o malfunctionare in producerea sau structura modulelor de colagen pot rezulta in boli.

Citeste si:  Sfaturi utile

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.