fbpx

Incepe febra calatoriilor

Au trecut Sfintele Sarbatori de Paste, odata cu ele si prognozele meteo ce ne ofereau doar posibilitatile “indoor” de petrecere a timpului liber. Soarele incepe sa arda, iarba sa creasca, iar padurile si poienile sa ii atraga tot mai mult pe cei care isi doresc o formula “all inclusive”, pe cat de diferita de ofertele agentiilor de turism, pe atat de veche si totusi neperimata: drumetia.

De ce “all inclusive” ? Simplu: pentru ca a pleca la drum cu rucsacul in spate, insotit de familie si/sau prieteni, inseamna aventura, miscare, conectare la energiile si frumusetile naturii, rupere totala de asa-zisele beneficii ale tehnologiei, experimentarea unui trai sanatos, intr-un mediu curat, facand apel doar la capacitatile personale pentru a rezolva diversele probleme pe care le puteti intalni. Un mod de viata in care totul este diferit, in care trebuie sa-ti asiguri singur, la propriu si nemijlocit hrana, adapostul, protectia. Pe scurt, all inclusive.

Inainte de a porni la drum, e bine sa invatati legile de baza ale muntelui, legi nescrise, pentru care nu exista sanctiuni penicuniare daca au fost incalcate, dar exista toate sansele de a nu mai avea ocazia de a le mai incalca si a doua oara. Sunt legi bazate pe regula bunului simt, pe etica caracteristica omului civilizat care nu a uitat „cei sapte ani de acasa”. Muntele te invata sa fii om fata de semeni, fata de natura, fata de tine insuti.

Expresia „Nu exista vreme rea, tu nu esti bine echipat” are si un sambure de adevar deoarece echipamentul adecvat si corect utilizat va protejeaza si mentine un nivel de securitate ridicat. Cand mergeti in drumetie alegeti-va echipamentul necesar in functie de zona si durata acesteia precum si de propriile necesitati si tabieturi. In cazul traseelor dificile luati cu dvs. material suplimentar de siguranta (de ex. franghie).

Calitatea si complexitatea echipamentului a cunoscut o evolutie rapida în ultimele decenii datorita aportului tehnologiei, fie ca este vorba despre bocanci, cort, rucsac sau termos. In catalogul Quelle veti gasi o oferta bogata de produse destinate camparii si drumetiei.

Cortul este considerat o piesa importanta din echipamentul montan pe buna dreptate deoarece este „casa” turistului care ofera confortul si siguranta de care avem nevoie dupa o zi de drumetie. Un cort bun trebuie sa fie usor, impermeabil, rezistent la intemperii, sa izoleze termic si sa fie spatios. Toate aceste atribute sunt asigurate de catre corturile iglu si de alte modele aerodinamice (tunel etc) aparute in ultima vreme. Iata doua din modelele de corturi de la Quelle, prezentate impreuna cu alte accesorii necesare unei excursii la munte sau in drumetie: paturi pneumatice si saci de dormit.

Cort „Big Cycle”

Se monteaza foarte repede datorita sistemului one-touch. Cu 2 apside si 2 plase de tantari. 2 geamuri mari. Aerisire si 2 deschizaturi extra pentru o ventilatie optima. Exterior 100% poliester 75D, strat poliuretan, cusaturi sudate. Coloana de apa 1500 mm. Interior 100% nylon 70D. Podea 100% polietilena. Schelet din fibra de sticla 7,9 mm respectiv 9,5 mm la marimea 4.

Cort,Galaxy, de la HIGH PEAK

Foarte spatios, cu podea detasabila din 100% polietilena. 2 intrari ferite de intemperii. Geam cu plasa de tantari si folie transparenta. Ventilatie. Cort exterior: 100% poliester, cu strat din poliuretan; cusaturi sudate, coloana de apa 3000 mm. Cort interior: 100% poliester, plase de tantari la intrare si 6 respectiv 8 buzunare interioare. Schelet din fibra de sticla 12,7/11 mm. Marimea 6 – greutate 16,0 kg. Marimea 8 – greutate 22,3 kg.

Pat pneumatic, ideal ca si canapea, practic ca pat. Oferta contine 2 paturi pneumatice (din PVC/vinyl, partea superioara cu aspect de piele intoarsa), care se pot lega intre ele cu 3 curele. Se poate folosi ca si canapea, 2 paturi simple sau 1 pat dublu. Inclusiv 2 perne. Dimensiune cca.: 187x74x22 cm.

Citeste si:  Haine elegante si pentru marimi mari, de la Quelle

Sac de dormit, „Action 250”, cu gluga, fermoar bidirectional si buzunar pentru documente. Exterior: 100% poliester. Captuseala: 35% bumbac/65% poliester. Umplutura: 250 g/m² fibre poliester. Culoare: oliv. Dimensiune strans 38×21 cm. Greutate 1,3 kg.

ATENTIE: Inainte de a pleca intr-o excursie cu cortul, experimentati montarea lui cel putin o data pentru a fi siguri ca nu veti avea probleme la montarea acestuia in timpul excursiei.

Pentru iubitorii de pescuit sau de plimbari pe lacurile montane, Quelle are in oferta cateva modele de ambarcatiuni, dintre care va recomandam un caiac WEHNCKE, in doua modele si un set barca, de la acelasi producator:

– Caiac, Amazonas 335, WEHNCKE – folie Solaflex® rezistenta la apa de mare si la ulei. 2 perne, suport pentru picioare si protectie contra stropirii. Dim. umflata cca. 320 x 78 cm. Greutate maxima admisa 160 kg.
– Caiac, Amazonas 370, WEHNCKE – ca oferta anterioara, insa cu 3 perne. Dim. umflata 363×78 cm. Greutate maxima admisa 200 kg.

– Set barca Professional 300, WEHNCKE – material in 3 straturi, tesatura din 100% poliester, cu folie solaflex® pe ambele parti. Carena gonflabila pentru o viteza mai mare. Cu cauciuc de jur imprejur ca amortizare. 2 perne, 4 suporturi pentru vasle. Cu pompa cu 2 pistoane, 1 pereche de vasle din aluminiu 135 cm si geanta pentru transport. Dim. umflata cca. 262 x 127 x 35 cm. Greutate maxima admisa: fara motor 250 kg, cu motor 160 kg. Cu suportul pentru motor (care trebuie comandat separat) poate fi motorizata pana la 1,85 kW (2,5 CP).

Citeste si:  Camasi pentru el

– Set barca Professional 400, WEHNCKE – ca oferta anterioara, dar cu dim. umflata 284X132X38 cm. Greutate maxima admisa: fara motor 280 kg, cu motor 160 kg.

Noptile fara luna in natura pot genera multe neplaceri, in lipsa unor lanterne. Iata doua modele de la Quelle care ne-au atras atentia:
Lanterna cu 7 LED-uri, care pot fi conectate in 3 variante (1, 3 sau toate cele 7 LED-uri). Banda reglabila, pozitie reglabila. Sunt necesare 3 baterii (AAA). Se livreaza fara baterii.
Lanterna cu acumulator, MELLERT, care este reincarcabila. Distanta de iluminare cca. 75 m. Lungime 13 cm.

Vesela folosita în excursii trebuie sa fie usoara si sa transmita rapid caldura mancarii, cea mai indicata fiind cea din aluminiu. Quelle va propune un set de oale pentru camping, din aluminiu, compus din 2 oale (1,0+1,5l) si 2 tigai (diametru 15+19 cm). Greutate: 588g.

Daca la altitudini mici sau mijlocii gasim lemne pe care le putem folosi la prepararea hranei, cu totul alta este situatia în zona alpina unde vegetatia este saracacioasa si protejata prin lege. In aceste conditii ne salveaza un primus, usor de folosit, cu o capacitate calorica mare. Exista mai multe modele de primusuri care folosesc diverse tipuri de combustibil (gaz, spirt, benzina etc) si de capacitati diferite. Quelle va recomanda un set arzator/lampa, ENDERS, compus din: 1 arzator cu cartus (timp de functionare min. 140 min.), 1 lampa cu cartus (timp de functionare min. 240 min.) si 3 cartuse cu gaz.

NU UITATI sacul pentru reziduurile menajere, indiferent de tipul si durata excursiei. Este forma de respect pe care o datoram naturii, multumirea pentru pretioasele daruri pe care ni le ofera si totodata grija pentru un mediu ecologic pe care trebuie sa il lasam mostenire copiilor nostri.

2 Comentarii
  1. Hmm…sunt profesoara si de Paste am facut o excursie in Grecia cu copii.

    a fost f frumos.
    La vara ma voi duce la mare …doar cu pritenii 🙂

    imi place siteul 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.