Tort cu blat de cacao si mousse de lime

Tort cu mousse de lime

Daca iti doresti un tort delicios si nu ai momentan nici o idee, iti propunem  sa incerci: Tortul cu blat de cacao si mousse de lime. Desi la prima vedere, pare greu de facut se face destul de usor daca urmaresti pasii iar efectul de „Waww” va fi garantat.

Cum il preparam?

Ingrediente:

6 oua

300 g

150 g zahar tos

112 g faina alba de patiserie tip 000

38 g pudra de cacao

un plic de zahar vanilat sau miezul de la ½ de pastaie de vanilie

un varf de cutit de sare

Incingerea cuptorului si pregatirea formei

Inainte de toate am pus la incins cuptorul la 170 C;

Mi-am ales forma in care urmeaza sa coc blatul de tort pandispan,  pe care am tapetat-o cu hartie de copt. Daca nu aveti hartie de copt, ungeti vasul cu unt si tapetati cu faina.

Am presarat un varf de cutit de sare fina peste albusuri si m-am apucat sa bat spuma tare, cu mixerul. Cand spuma formata a fost densa si lucioasa am inceput sa adaug zaharul tos in ploaie, in 2-3 etape. Apoi, am pus si zaharul vanilat. Am continuat sa bat spuma pana ce s-a dizolvat tot zaharul (nu se mai simteau granule – se poate testa cu mana frecand putina spuma intre degete).

Rapid am turnat compozitia cruda in forma de copt tapetata cu hartie. Am nivelat-o usor su spatula.Am introdus-o imediat in cuptorul incins la 170 C (cu ventilatie) pentru 40-45 de minute. Nu am deschis usa cuptorului deloc.

Dupa 35-40 de minute puteti deschide usa cuptorului pentru a-l verifica. Daca scobitoarea iese curata inseamna ca e facut.

Dupa ce este facut, il scoatem din cuptor si il lasam un pic la racit (cca 10 minute). Apoi am  rasturnat forma cu fata in jos si apoi am desprins pe bucati hartia de copt de pe fund si laterale. Nu incercati sa scoateti hartia de copt dintr-o bucata pentru ca riscati sa rupeti blatul! L-am lasat la racit pe masa din bucatarie.

 

Mousse de lamaie (crema):

2 oua

100 g zahar

3 linguri amidon

350 ml lapte

60 ml suc de lime

coaja de la 3 lime, rase (dupa ce au fost bine spalate si sterse)

10 g gelatina

400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida

Ornat:

400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida

un sfert de ciocolata alba rasa

Se bat ouale pana isi dubleaza volumul. Se amesteca amidonul cu zaharul si se pun peste oua, amestecand bine, sa nu ramana cocoloase.

Laptele se da in fiert si  se toarna incet in compozitia de mai sus.

Compozitia de mai sus se pune pe foc mic, amestecand continuu, cateva minute, pana la ingrosarea compozitiei, cand devine ca o budinca. (Nu se fierbe!)

Se ia budinca de pe foc, se acopera cu o folie (ce se lipeste de suprafata budincii, ca sa se evite formarea pojghitei), si se lasa la racit.

Gelatina  o dizolvam in sucul rece de lamaie si o lasam 1 minut sa se umfle. Adaugam incet in budinca,  gelatina dizolvata pana  se incorporeaza in budinca.  Se bate frisca si se omogenizeaza treptata in  budinca racita. La final adaugam si coaja rasa de la cele 3 lime dar mai pastram un pic si pentru ornare.

Dupa ce am facut si crema luam blatul de tort si il taiem in doua sau in trei, in functie de cat a crescut. Il insiropam cu un compot de fructe (caise, piersici, visine) si adaugam crema pe fiecare bucata de blat. La final dupa ce am pus si ultima bucata de blat, ornam cu frisca, ciocolata, coaja/felii de lime. (dupa cum doreste fiecare)

Este delicios si racoritor!

 

 


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.