Ciudatenii din lumea modei

Scoala de design vestimentar Ascola din Tel Aviv a fost gazda unei prezentari-maraton, in cadrul careia 22 de creatori de moda israelieni si palestinieni si-au prezentat colectiile personale, toate puse sub semnul incriminarii violentei care zguduie de zeci de ani Orientul Mijlociu.

Intr-o maniera absolut originala, tinerii stilisti au creat un paradox al violentei, propunind revenirea la castile militare, vestele antiglont si hainele de camuflaj ca modalitate de protest la adresa razboiului. Printre cele mai socante creatii s-au numarat o pereche de ochelari cu lentile ornate cu sirma ghimpata, o rochie de seara cu crinolina, tot din sirma ghimpata, ascunzind o bomba disimulata intr-o nevinovata papusa si un snur de keffiyeh care serveste atit ca streang cit si ca accesoriu pentru o rochie traditionala. Stilistul Ophir Raz propune o „poseta letala”, realizata din filme de radiografie infatisind imagini cu cutite, pistoale si dispozitive explozive.

Citeste si:  Frenezia declansata de coafura Printesei Diana

O alta rochie, realizata de creatorul israelian Elian Stolero, propune o harta a statului Israel, traversata de o fisie verde, aluzie la asa-numita Linie Verde care separa teritoriul israelian de Cisiordania si Fisia Gaza.

O casa de moda din Coreea de Sud a prezentat o colectie bazata pe componente de computer, accesorii si echipamente electronice, manechinele care au urcat pe scena semanind, mai degraba, cu niste roboti.

Casa de moda germana Rosner a prezentat luni, in avanpremiera, o jacheta cu player MP3 si telefon celular integrate. Sofisticata piesa vestimentara va fi prezentata oficial in cursul celui mai mare salon de moda, CPD woman/man, care se va deschide la finele acestei saptamini, la Duesseldorf. Jacheta, dezvoltata impreuna cu producatorul german de microprocesoare Infineon are o memorie de 128 MB (pentru playerul MP3) si este controlata prin butoanele disimulate in nasturii de pe mineca stinga. Castile sint camuflate in guler si pot fi utilizate si ca hands-free pentru celular, in tehnologie Bluetooth. Pretul acestei jachete este de 599 de euro.

Citeste si:  Bijuterii antice

Designerii casei de moda Ardijana, din Croatia, au realizat o rochie „tesuta” integral din fire de par uman. Pentru confectionarea ineditei piese vestimentare au fost utilizati aproximativ 50 de metri de suvite de par blond. Manechinul Simona Gutovac, ea insasi blonda, a uluit asistenta cand a aparut pe podium purtand rochia din par de om, in cursul unei prezentari de moda organizate in capitala croata Zagreb.

Citeste si:  Neo Grunge

Tinerii din Statele Unite tin cu orice pret sa-si afiseze cit mai vizibil credintele si valorile, adaptindu-si stilul vestimentar in functie de aceste convingeri. Sesizind potentialul acestei tendinte, producatorii de haine au scos pe piata tricouri, sepci si alte accesorii cu mesaje religioase pentru toate gusturile, unele stirnind controverse si critici ale clericilor. Alaturi de tricouri inscriptionate cu mesaje de genul „L-ai gasit pe Isus?” sau „Temeti-va de Dumnezeu”, sint si altele cu sloganuri mai dure, cum ar fi „Dumnezeul meu poate sa-i traga un sut in fund zeului tau” sau „La naiba cu diavolul”.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.