Fascinatia perlelor

Singura piatra semipretioasa creata de o fiinta vie, perla a fascinat intotdeauna prin frumusetea si raritatea ei. Considerate de unii mult mai elegante si mai delicate decat ostentativele si stralucitoarele diamante, perlele au fost intotdeauna pe wish-list-ul femeilor din lumea intreaga.

In trecut, cautatorii de perle cutreierau fundul oceanelor si cu greu gaseau o perla cu adevarat valoroasa. Pentru a intelege de ce perlele erau atat de rare trebuie sa stii cum apar ele. Uneori, un corp strain (de exemplu un fragment de cochilie sau un parazit) ajunge intre mantaua (membrana care acopera continutul) si cochilia scoicii. Scoica il vede ca pe un iritant si ca sa-l „anihileze” secreta in jurul lui straturi concentrice de sidef. Astfel, in jurul acelui corp strain se formeaza perla. Contrar parerii generale, firele de nisip nu sunt destul de iritante pentru a forma perle. Daca ar fi asa, oceanele ar fi pline de ele.

Sideful este compus din cristale microscopice aliniate perfect, asa incat lumina care trece prin unul din cristale este reflectata de celelalte, producand o stralucire calda si delicata.
Dureaza ani de zile pana cand scoica depune in jurul corpului iritant suficiente straturi de sidef pentru a forma o perla.

Citeste si:  Ghid de stil - ultimele tendinte

Astazi nu se mai gasesc perle naturale noi si aproape 100% din perlele de pe piata sunt de cultura. Cele naturale, care inca se mai vand, au fost descoperite cu mult timp in urma si sunt extrem de scumpe. Procesul de formare a unei perle de cultura nu difera foarte mult de cel care are loc in natura. Singura diferenta este ca micul corp strain in jurul caruia scoica depune sidef este implantat intre manta si cochilie de om.

In zilele noastre au devenit tot mai ieftine, atat de ieftine incat ne intrebam daca ceea ce ni se prezinta ca fiind perle de cultura nu sunt de fapt decat margelute din plastic. Nu neaparat. Totusi pretul mic ar trebui sa-ti dea de gandit. Din dorinta de a obtine profituri mari cu eforturi minime, unii perlicultori nu lasa scoicii timp suficient pentru a produce o perla de calitate, iar ceea ce gasim noi la preturi foarte mici sunt ceea ce japonezii numesc kuzu, adica perle premature. La o varsta prea mica, sideful este foarte subtire, iar perla isi va pierde in scurt timp stralucirea. De aceea, trebuie sa investesti mai mult intr-un sirag de perle daca vrei sa fii sigura ca sunt de calitate.

Citeste si:  Cum sa te imbraci daca esti miniona

Evident, exista pe piata si perle artificiale. Ele pot fi facute pur si simplu din plastic, imbracat intr-o substanta care contine solzi de peste pisati, sau pot aduce mai mult a perla naturala fiind facute din sidef. Desi perlele artificiale pot arata foarte bine, in mod sigur luciul lor va disparea cu totul in scurt timp.

Pentru a-ti putea da seama daca perlele pe care vrei sa le cumperi sunt veritabile sau artificiale, atinge suprafata lor cu muchia unui dinte. Daca suprafata este aspra, inseamna ca vei avea o perla naturala, daca este fina, e clar ca ai de-a face cu o imitatie.

Sunt cinci lucruri pe care trebuie sa le analizezi cand cumperi un sirag de perle.

Luciul. O perla de calitate trebuie sa reflecte imaginea ca o oglinda.
Culoarea. Culoarea poate varia de la alb perfect pana la albastru sau negru. Cele mai valoroase sunt perlele foarte albe cu luciu roz, dar si cele negre.
Suprafata. Suprafata perlei trebuie sa fie fina si curata cu cat mai putine imperfectiuni, de exemplu pete, gauri sau crapaturi.
Forma. Perlele pot avea multe forme, dar cele mai apreciate sunt cele perfect rotunde.
Marimea. Aici depinde de preferintele fiecaruia, dar o perla mai mare este mai valoroasa.

Citeste si:  Haine potrivite versus momente potrivite

Daca se ating una de alta, perlele dintr-un sirag se pot zgaria. De aceea fiecare dintre ele trebuie sa fie innodate separat, asa incat sa nu se atinga intre ele.

Daca esti norocoasa posesoare a unor perle veritabile, trebuie sa ai grija de ele, chiar daca sunt rezistente de la natura. Nu ti le pune inainte de a-ti aplica machiajul si parfumul, caci orice substanta cu care intra in contact le poate dauna. Dupa fiecare purtare, sterge-le usor cu o carpa din material moale pentru a inlatura praful si sebumul si nu le tine in aceeasi caseta cu bijuteriile din aur sau alt metal; orice obiect dur le poate zgaria.


Click aici pentru galerie foto


4 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.