From Russia with love !

Am fost surprinsa foarte placut sa observ ca nu numai vestul are multe de oferit in moda. Rusia vine din urma in forta aducand un aer proaspat in creatia vestimentara. La sfarsitul epocii sovietice industria de moda ruseasca consta in doua nume importante: Viacheslav Zaitsev si Valentin Yudaskin. Vizibilitatea lor in domeniu a asigurat tarii o baza pentru a afirma faptul ca detine talent in domeniul couture la fel ca orice tara occidentala. Rusia este considerata in occident ca o tara in care amprenta comunismului troneaza inca asupra stilului vestimentar. Insa dupa aparitia unui numar de designeri locali la evenimente de talie mondiala cum ar fi Saptamana modei de la Miami sau New York, incepe a se prefigureze o alta viziune asupra talentului creativ oferit de aceasta tara.
Este bine cunoscuta deja in domeniu opulenta caracteristica vechii nobilimi rusesti, adeseori comparata cu stilul venetian adorat de catre designerii si pasionatii de moda din intreaga lume. “Doar doua tari, Rusia si Italia, au o mentalitate similara. Ne place sa ne decoram.” spune Natalia Vinogradovna, presedinte al Asociatiei a Caselor de Moda din Rusia.
Pe scena de moda din Rusia au aparut din ce in ce mai multi creatori de moda foarte talentati si apreciati nu doar de criticii locali ci si de catre mass media occidentala. Nume ca Max Chernitsov, Serghei Teplov, Yulia Nikolaeva, Olga Romina, Julia Dalakian sau Tatiana Parfionova se fac auzite cu ambitie iar colectiile lor au putut fi vazute in mai multe colturi ale lumii, incepand cu Saptamana Modei Rusesti.
Evenimentul este cel mai mare de acest gen organizat in Europa de Est, avand loc de doua ori pe an in aprilie si octombrie. De obicei sunt prezentati designeri talentati din Ucraina, Belarus si statele baltice, alaturi de marci vest europene ca Jeremy Scott, Rebecca Taylor sau Frankie Morello.
Noile creatii rusesti plac prin afisarea unei distante clare fata de trendurile expuse pana la refuz uneori in colectiile couture sau pr�t-a-porter din milano, paris sau new york. Se impun prin detalii tehnice si nuante neexploatate indeajuns in restul lumii: simplitatea si feminitatea liniilor, exuberanta culorilor, unele aplicatii care amintesc de tarinele Rusiei, accesorii chiar regale si coafuri complicate care adauga farmec hainelor. In ciuda succesului lor pe scenele occidentale, tinerii designeri rusi au inceput a modifica incet incet nivelul la care se face creatie vestimentara la ei acasa. Se incearca o trecere de la viziunea conform careia moda este arta la moda este o afacere, si incepe sa prinda aceasta noua viziune. Couture versus linii pr�t-a-porter este noul motto in industria locala.

Citeste si:  Modele de rochii de mireasa pentru noul an

5 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.