Lauren Bacall – necrutatoare ca intotdeauna

Humphrey Bogart a numit-o „otel cu curbe”, nu se stie daca atunci cand a cunoscut-o sau atunci cand i-a devenit sotie, la un an dupa primul lor film To have and have not . Totul a inceput cu acest film, viata si cariera unei fete de 19 ani, Betty Joan Perske, din New York, perfecta pentru a fi femeia fatala din filmul noir al anilor ’40. Marlene Dietrich se pare ca ar fi spus la vederea imaginilor cu Lauren Bacall: „Asa eram eu acum 20 de ani!”.

Talentul ei a fost recunoscut initial de catre Diana Vreeland, pe vremea cand era editor sef la Harpers Bazaar SUA. Fotografiile cu Betty Joan au aparut in trei editii consecutive ale revistei, si astfel ea a primit o invitatie la un casting organizat pentru celebrul regizor Howard Hawks. Filmul s-a numit To have and have not, iar partener urma sa-i fie Bogart, insa Betty Joan a incetat sa mai „existe”: numele de scena a devenit Lauren Bacall, nume cu prestigiu ales de catre regizor, iar cu siguranta vocea ei ragusita/ sexy plus formele ispititoare si-au spus cuvantul in aceeasi masura ca forta cu care a interpretat rolul principal feminin. Criticii de film au proclamat-o viitoare stea stralucitoare pe firmamentul Hollywoodului.

Citeste si:  Sharon Stone - instinct primar

Si chiar daca restul filmografiei sale nu ar exista, acest simplu prim rol reprezinta talentul ei dramatic in cinematografia americana din acea perioada. Insa urmatoarele pelicule filmate alaturi de „Bogie” (asa cum il alinta pe Bogart), The Big Sleep. (1946) si Dark Passage . (1948) si altele in care fenomenala Lauren Bacall cucereste personaje masculine bine conturate de catre actori mari: Charles Boyer in Confidential Agent, Kirk Douglas in Young Man with a Horn, Rock Hudson in Written on the Wind., John Wayne in Blood Alley.

Rolul de debutul a transformat-o intr-un „fashion icon”, fiecare femeie dorea sa fie Lauren Bacall. De ce? Majoritatea rolurilor jucate de Lauren Bacall au presupus personaje feminine provocatoare care isi ascund de restul lumii sufletul sensibil sub un strat de pragmatism dur. Trasatura ei distinctiva, poza folosita in filme si negative fotografice este privirea patrunzatoare si se poate spune necrutatoare. Povestea faimosului „The look” este simpla : timida incepatoare Betty Joan nu putea sa isi stapaneasca tremurul barbiei, si astfel regizorul a fost fortat sa foloseasca o alta postura pentru prim planuri, aceea cu barbia strans adusa inspre piept si ochii mari privind taios in sus. Filmul noir din anii ’40 a fost… ei bine… noir.

Citeste si:  Accesorizare skinny jeans

Acest tip de personaj presupune si un anumit tip de tinuta, usor masculinizata prin umeri falsi, linii clare ale croielilor, rochii de cocktail din satin negru, voaleta, bluze delicate din casmir pastel cu broderii stralucitoare pe decolteul in V; intr-un alt cuvant nimic care sa se fi demodat in vreun fel. Suna foarte Louis Vuitton toamna iarna 2007- 2008, deci stilul Lauren Bacall din anii 1940 si 1950 poate fi inspiratia ta pentru garderoba de toamna. In acelasi an, 1944, a luat avant simtul estetico-economic al femeilor americane, in special datorita celui de-al doilea razboi mondial, ceea ce a dus la popularizarea materialelor simple si practice, a costumelor feminine cu fusta in bie si sacou cambrat, din stofa de lana, si diverse amestecuri sintetice. Un alt model de eleganta retro, la fel ca in colectia Donna Karan prêt-a-porter 2007.

Citeste si:  Sfaturi de stil de la Heidi Klum

Lauren Bacall prefera sa nu fie numita legenda… inca. La venerabila varsta de 83 de ani, dupa ultimele succese cu Dogville. si Birth., unde a jucat alaturi de buna sa prietena Nicole Kidman (apropos ea a fost o mare sustinatoare a actritei de origine australiana in mica „batalie” din presa: Katie Homes vs Nicole Kidman, asemanatoare cu Aniston vs Jolie) ea tocmai a terminat filmarile la doua pelicule noi: The walker si The Mirror Has Two Faces.. Bacall poate ca are 83 de ani insa ramane la fel ca in prima tinerete, pe ecran si in afara lui, necrutatoare cu orice este lipsit de originalitate, spirit, sau finite, sincera pana la agresivitate.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.