fbpx

Luxul timpului sau timpul luxului ?!

Luxul atrage. Luxul farmeca in tacere. Bijuteriile de lux reprezinta frmusetea naturii atat de frumos captata prin pietre pretioase in culorile curcubeului si in monturi de aur, argint sau platina pentru oricine isi permite astfel de placeri mici; placeri mici, dar stralucitoare care au puterea de a lumina vise si realitatea imediata prin atingerea lor. In categoria bijuteriilor de lux se incadreaza si asa numitele ‘time pieces’, ceasuri superbe lucrate in cele mai fine straturi de aur alb, galben sau roz, cu sute de piese minuscule care formeaza un mecanism atat de aproape de perfectiune, incat ar trebui interzis.

Cartier, Rue de la Paix no 13, Paris. Locatia apartine Companiei Cartier, fondata de Louis Francois Cartier, cel care a deschis lumea bijuteriilor spre noi culmi, si atunci cand firma sa a devenit cunoscuta in Londra titulatura ‘regele bijutierilor’/ s-a transformat prin puterea cuvintelor regelui Edward al VII lea in cea de ‘bijutier al regilor’. Casa Cartier a creat bijuteriile in stil ghirlanda, unul din stilurile preferate ale designerilor de acest gen din toata lumea pe parcursul timpului…

Citeste si:  Ultimele aparitii designer in moda online

Ca tot vorbim de timp, Cartier a fost fabricantul primului ceas de mana din istorie, cu ajutorul ceasornicarului E. Jaeger, in 1904. Ideea a pornit de la dorinta aviatorului brazilian Albert Santos-Dumont de a avea posibilitatea sa stie ora exacta atunci cand piloteaza avionul. Astfel, prin munca depusa de Cartier si Jaeger, s-a nascut ceasul denumit Santos, model care in 2004 a aniversat 100 de ani. Cartier a continuta explorarea conceptului de ceas de mana sau time piece cu multe alte modele, printre care mai putem numi Pasha de Cartier, comandat de Marakech Pasha, special construit rezistent la apa, primul de acest fel.

Toate aceste modele de ceasuri de mana sunt veritabile bijuterii, pe langa alte opere Cartier, cum ar fi inelul Trinity comandat de regizorul francez Jean Cocteau; inel alcatuit din trei benzi intrepatrunse de aur alb, roz si galben, menite sa simbolizeze dragoste, prietenie si loialitate.
Foarte curand, fiecare bijutier din Europa a preluat descoperirea casei Cartier si, astfel, oferta de ceasuri de mana s-a imbogatit cu experienta unor case de bijuterii ca Patek Philippe, Audemas Piguet, Chopard, Breitling, Vacheron Constantin, Breguet, si multe altele aparute abia in anii 1980 – 1990, dar care nu se pot ridica la nivelul de ‘rege’, si nici macar in apropierea acestuia. Aceste marci au aparut toate pentru a sustine puterea de seductie pe care o poate a avea o piesa de bijuterie care intr-adevar ‘rezista’ timpului.

Ceasurile facute de mana sunt adevarate masinarii de masurare a timpului, luxoase in exterior, insa in interior este revelata munca unui ceasornicar stoic pentru a asambla acele mii de piese care lucreaza impreuna, aproape la infinit. O ‘time piece’ cu adevarat speciala este piesa Vacheron Constantin Regulateur, intr-un singur exemplar, care a apartinut pana de curand sotiei presedintelui francez Jaques Chirac.

Citeste si:  Rochii de cununie in functie de silueta ta

Elvetia este intr-adevar domeniul singular care ne apare in minte cand ne gandim la ceasuri, mai ales atunci cand vorbim despre ceasuri de lux. Fabricarea acestor time pieces-uri atat de precise si practic aproape de perfectiune din punct de vedere tehnic, si nu numai, este o arta, o arta care nu va disparea niciodata. Exista si va exista in continuare nevoia ca luxul timpului sa fie inteles in toata splendoarea sa, dar mai ales sa fie sustinut de catre timpul si momentul pentru lux. Nu exista un mod mai rafinat si unic de a se masura trecerea timpului, intr-o singura directie insa cu atatea semnificatii cate fatete poate avea un ceas construit cu dragoste pentru frumos.

Un comentariu
  1. Eu una sunt pasionata de ceasuri. Daca porti un ceaf deosebit la mana nu-ti mai trebuie niciun accesoriu. Mi se par mult mai complexe si mai frumoase decat orice alta bijuterie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.