fbpx

Mic dictionar de materiale textile

Niciodata nu poti fi destul de informata in moda, asa ca ti-am pregatit primul material din seria mic dictionar de moda, ce cuprinde termenii cel mai des intalniti atunci cand se vorbeste despre materiale textile.

Bouclé – tesatura din lana sau fibre sintetice in amestec, cu noduri.

Brocart – tesatura de matase bogat ornamentata cu motive geometrice sau florale in relief, realizate din fir de aur sau argint. Este utilizat la confectionarea tinutei de seara pentru femei, a cuverturilor matlasate si a costumelor de epoca.

Crep – tesatura vaporoasa din fibre rasucite, naturale sau sintetice. Exista in variantele: crep „de Chine” (din matase de China), crep „Georgette”(din matase in combinatie cu bumbac, sau alte fibre in amestec) si crep-satin (lucios pe o parte si mat pe cealalta).

Damasc – tesatura din in, bumbac, matase sau lana, cu desene mari in relief, folosita la confectionarea fetelor de masa, asternuturilor, bluzelor si sacourilor.

Citeste si:  Hainele colorate ne fac sa ne simtim mai bine

Denim – tesatura rezistenta, de obicei din bumbac, cu tuseu plin si suprafata cu dungi diagonale. Este folosita la confectionarea articolelor de tip jeans. Termenul denim este derivat din franceza „de Nimes=de la Nimes”, orasul in care a materialul a fost prima oara produs pentru a fi utilizat la imbracamintea de lucru.

Fetru – pasla din lana sau din par de animal, intrebuintata in special in confectionarea palariilor.

Jacquard – denumirea acestei tesaturi provine de la inventatorul sau Joseph Jaquard, care a pus la punct un sistem de tesere la inceputul secolului 19. De obicei, acest tip de tesatura se intalneste la lenjeriile de pat, stofe, articole tesute cu desene mari, de regula brocarturi, damascuri si stofe de mobila.

Jersey – tesatura fina, tip tricot, realizata din fibre de bumbac, lana sau amestec. Jerseul este foarte intrebuintat in forma lui tricotata.

Citeste si:  Drumul catre perechea perfecta de jeansi

Lurex – fibra lucioasa, cu aspect metalic, care in combinatie cu bumbac, lana, matase sau alte fibre sintetice poate duce la realizarea unor tricotaje cu aspect extrem de spectaculos.

Mohair – fibra realizata dintr-un amestec de fire de angora, matase, bumbac sau acrilic, cu aspect moale si pufos.

Nylon – material elastic, de multe ori transparent, usor, nesifonabil. A fost produs pentru prima data in 1935 in New York, lucru remarcat si in primele litere ale denumirii.

Plasa – material textil plan, produs din incrucisarea in ambele sensuri a firelor, care sunt strans legate intre ele in locurile de incrucisare, formand astfel ochiuri de diferite marimi.

Reiat – material plusat ce variaza ca finisare intre sapte fire trase pe o latime de trei centimetri, pana la saisprezece fire trase pe aceeasi latime. Cu cat mai densa cusatura, cu atat mai usor in greutate si textura pantalonul. Cele cu tesatura mai deasa sunt considerate mai tineresti, mai confortabile.

Citeste si:  Cele mai populare modele de paltoane de dama

Satin – tesatura de masa medie, matasoasa, neteda si foarte lucioasa. Este folosita la confectionarea pieselor vestimentare de ocazie si pentru captuseli. Denumirea este preluata din limba latina unde seta inseamna stralucire.

Tafta – tesatura de matase lucioasa si neteda, cu irizari specifice vechii tesaturi realizate in Persia, numita „taftan”. Este folosita de obicei la confectionarea rochiilor de seara.

Tulle – tesatura fina cu aspect de plasa, avand ochiuri mici, octogonale, folosita pentru voalul mireselor sau ca garnitura la rochiile de seara.

Voal – tesatura cu masa mica, poroasa, realizata din fire puternic torsionate, cu desime mare, care o face trasparenta. Voalul poate fi din lana, bumbac sau matase.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.