Moda romaneasca in competitie la London Fashion Week

Institutul Cultural Roman din Londra deschide pe 9 februarie expozitia de design vestimentar si accesorii Fashion Is (Not) A Mask, cu o selectie reprezentativa de cinci designeri romani: Dinu Bodiciu, Mihaela Glavan, Irina Marinescu, Carmen Secareanu si Dan Mihai Zarug (twenty(2)too).

Evenimentul este realizat in colaborare cu British Fashion Council, care a initiat, in premiera anul acesta, sectiunea speciala International Fashion Showcase in cadrul London Fashion Week (LFW), dedicata proiectelor nationale organizate de institutele culturale straine din Londra. Cel mai bun proiect va fi premiat cu Silver Pigeon Award de catre un juriu de specialisti din lumea modei.

Alaturi de cele 18 expozitii din sectiunea internationala, cu participanti din Italia, Belgia, China, Japonia, Coreea si SUA, printre altii, programul LFW mai include standuri si prezentari pe catwalk, atat la sediul de la Somerset House, cat si in alte spatii din centrul Londrei.

Designerii romani vor expune creatii din colectiile de toamna – iarna 2012, inspirate din diverse traditii si ritualuri, explorand fatete inedite ale corpului si personalitatii umane, intr-un timp al consumului si tehnologiei.

Citeste si:  Pantofii miresei. Noi tendinte in materie!

„Designerii prezenti in aceasta expozitie au multe de spus”, afirma Maurice Munteanu, curatorul expozitiei, editor si stilist la revista Elle Romania. Desi nu beneficiaza de o piata bine pusa la punct si nu au dezvoltat afaceri mari, ei continua sa viseze, provocand si testand permanent diferitele masti ale societatii, fie publice sau individuale. Fashion Is (Not) A Mask vorbeste despre actualitatea modei contemporane romanesti, despre puterea ei de a se re-imagina ca un nou ritual, un teritoriu deschis noilor utopii si viziuni ale epocii moderne.

Mihai Dan Zarug este artizanul conceptului international twenty(2)too, lansat in 2010, un brand ce combina relaxarea stilului stradal si taieturile clasice impecabile. Fiecare colectie de sezon este gandita ca un episod din povestea unei vieti, fiind inspirata atat de jungla urbana, cat si de stilul de viata traditional romanesc.

Absolvent al London College of Fashion si trecut de revista Wallpaper pe lista celor mai influenti designeri tineri, Dinu Bodiciu reinterpreteaza corpul uman in maniera suprarealista, iar colectiile sale pun accentul pe materiale texturate, taieturi agresive si elemente grafice.

Citeste si:  Noua colectie de accesorii semnate Carla Szabo

Mihaela Glavan si-a lansat prima colectie de accesorii in 2003. Cu un design sofisticat, arhitectural, si lucrati manual, pantofii marca Sepala s-au impus rapid pe piata romaneasca si, din 2006, si pe cea internationala (Montreal Fashion Week, Cyprus Fashion Week, Kiev Fashion Week, Mercedes-Benz Berlin Fashion Week), fiind exportati in Japonia, SUA, Canada, Italia si Bulgaria.

Irina Marinescu a castigat concursul anual Oribe Fashion (Japonia) si Premiul Pantene New Look (Romania), in 2002. Creatiile sale pun accentul pe personaj si pe poveste: ,,Fiecare femeie este un personaj in propria piesa. Cred ca hainele fac parte din acest joc sofisticat si de aceea fiecare bucata de material creeaza o lume.” In cea mai recenta colectie a sa, Irina se inspira din reinterpretarile costumul popular romanesc de la inceputul secolului XX.

,,Hainele sunt armura noastra urbana.” O artista originala, Carmen Secareanu a castigat Concursul National de Inovatie in Design (2004) si Premiul Pasarela, acordat de Institutul Francez (2008). A fost mentionata printre cei trei designeri romani recunoscuti mondial de revista Elle, avand prezentari de moda la Paris, Londra, New York, Anvers, Trieste si Oxford. In colectiile sale se remarca taieturile avangardiste, structurate, si combinatiile intre fibrele naturale si materialele high-tech.

Citeste si:  Alegere rochie de mireasa

Proiectul Fashion Is (Not) A Mask face parte din programul ICR Londra de promovare a designerilor romani in Marea Britanie, initiat in 2010 printr-un stand la sectiunea On|Off din LFW si o expozitie la sediul din Belgrave Square, cu designerii Carmen Secareanu, Iris Serban, Agnes Toma, Cristhelen B., Diana Nita si Vika Gorencu. Totodata, in octombrie 2011, Dinu Bodiciu a prezentat expozitia Madame de… in galeria “Brancusi” a institutului, dupa ce Lady Gaga i-a purtat una dintre creatiile prezentate la Victoria & Albert Museum.

Expozitia va fi deschisa la ICR Londra pana pe 22 februarie.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.

Foto: Tibi Clenci pentru t w e n t y (2) t o o A|W 2011
Model Bogdan Tudor
Make up Iulia Moldovan


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.