O singura rochie timp de 365 de zile – manifest anti-consumatorism

V-ati imaginat vreodata cum ar fi sa purtati acelasi outfit in fiecare zi timp de un an? Este foarte greu de imaginat in contextul social actual, nu? Si totusi exista o femeie care nu numai ca a reusit acest lucru, dar a si impartasit intregii lumi prin intermediul internetului planurile si sentimentele sale de-a lungul acelui an.

Din intamplare am gasit pe internet, sub forma unui site-blog, manifestul unei femei din SUA numit „Little brown dress”. Curajoasa Alex Martin a ales un mod unic si ingenios de a protesta impotriva industriei de moda si a efectelor sale negative cum este consumatorismul ajuns la rang suprem peste tot in lume. Pentru Alex, hainele si-au pierdut din farmec de mult si astfel a decis ca, prin monitorizarea pe un site propriu a celor 365 de zile in aceeasi rochie, sa incerce sa explice si restului lumii inutilitatea si superficialitatea detaliilor de diversitate in vestimentatie.

Citeste si:  Garderoba de toamna

Iata cum s-a petrecut totul! Alex Martin a hotarat sa nu respecte „legea bunurilor” care impune femeilor o cat mai mare varietate a tinutelor afisate. A confectionat o rochie de culoare maro si a inceput sa o poarte in fiecare zi, desigur cu accesorii potrivite sezonului cald sau rece. Ea a ales sa confectioneze singura aceasta rochie si sa o poarte in fiecare zi, pentru 365 de zile, de pe 7 iulie 2004 pana pe 7 iulie 2005. Cu ocazia incheierii „travaliului” care pentru ea a fost extrem de creator si eliberator, pe data de 7 iulie 2005, Alex a dezbracat faimoasa rochie maro pe scena unui teatru, sub privirile multor admiratori ai demersului. Dupa cum spune chiar ea, multe persoane din cercul ei social nici nu au observat ca poarta acelasi lucru in fiecare zi, probabil ocupate cu propriile probleme sau bucurii. Pentru Alex, insa, acel an a reprezentat o provocare datorita succesului pe care l-a avut ideea sa in mass media.

Citeste si:  Accesoriile acestei toamne

Pentru Alex Martin acel an a reprezentat o schimbare in gandire dar si o relizare pe plan social, pentru ca se pare ca toata lumea a fost incantata de proiectul sau. Chiar a reusit sa schimbe gandirea catorva persoane in ceea ce priveste rotatiile in garderoba si cheltuielile aferente. Totul a fost pus in actiune ca un proiect de provocare personala, dar si pentru contestarea sistemului economic care conduce spre consumatorism si a regulilor sociale nescrise care tind sa afirme faptul ca aparentele primeaza in descoperirea unei persoane.. Ideea principala a proiectului, descris ca arta dramatica, provocare personala sau manifest politic, a fost investitia financiara, de timp si efort exagerata in comparatie cu rezultatele practice ale vanatorii de trenduri.

Citeste si:  Jeansi potriviti pentru tine

Vizitati site-ul ei http://www.littlebrowndress.com si spuneti-ne parerea voastra pe aceasta tema!


photo by Littlebrowndress.com


6 Comentarii
  1. m-am uitat pe poze si pe manifestul ei …felicitari! Insa nu multe femei ar putea face asta, in mediu urban unde chiar exista presiune imensa pentru schimbare in moda dupa trenduri si nu numai. Sincer, eu nici nu imi doresc sa fac asta pentru ca imi place prea mult sa schimb hainutele dupa o vreme si sa ma gandesc mereu la ce sa mai port nou, sa descopar cate ceva grozav care sa-mi inveseleasca ziua/saptamana !

  2. mi se pare o mare prostie…care este acea mare problema legata de consumatorism? este intr-adevar incurajat de campaniile de marketing initiate de producatori, dar nu vad ce este rau in faptul ca vrem sa fim cocheta, ca vrem sa fim frumoase, ca simtim nevoia de o schimbare in fiecare zi, chiar daca este vorba doar de costumatie? pur si simplu nu inteleg mesajul domnisoarei

  3. sa te opui ideii de turma care se grupeaza in urma unui trend – da, este o idee faina. dar sa te opui refuzind sa-ti schimbi hainele – nu cred ca exista vreo cultura care sa fie impotriva infrumusetarii printre altele printr-o haina deosebita. nu e o descoperire a epocii contemporane

  4. Chiar este o mare problema cea legata de consumatorism! Iar pentru cea care a initiat acest manifest nu am decat admiratie. Taria ei este de invidiat. Boala achizitionarii de obiecte de orice fel (fie haine, fie aparatura de ultima generatie), care se dovedesc a fi inutile, este una dintre cele mai grave de care sufera umanitatea (si romanii au un loc fruntas). Stiu ca suna patetic, dar un copil din Africa ar manca un an pe banii pe care noi ii dam pe o rochie. Nu de alta, dar trebuie sa ne simtim vesele si frumoase si cu tone de incredere in noi! E stupid…

  5. Felicitari pentru Alex! Eu nu as reusi nici daca mi-as propune! Nu stiu cum se face dar la mine lucrurile se strica in 3-4 luni, nu reusesc sa pastrez niciodata mai mult o pereche de pantaloni, de exemplu. Rochiile nu imi plac.

  6. chiar e o problema serioasa consumatorismul….daca nu avem grija fiecare dintre noi o sa devina sclavul evolutiei societatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.