Profil de designer – Betsey Johnson

Designerul Betsey Johnson si-a creat un adevarat imperiu in moda, reusind sa impresioneze intotdeauna prin creatii unice si originale, inca de la inceputul anilor 1960. A crescut in Connecticut, SUA si isi dorea de mica sa devina dansatoare. Aceasta dragoste pentru dansuri i-a insuflat in adolescenta o fascinatie pentru frumusetea unui costum.

Scena de moda din New York a cunoscut-o in 1964, atunci cand Betsey a castigat concursul „Guest Editor” al revistei de moda si lifestyle „Mademoiselle”. Un an mai tarziu ea a devenit designer pentru buticul american Paraphenalia, care la timpul respectiv punea in vanzare unii dintre cei mai apreciati tineri designeri londonezi, printre care Paco Rabanne si Mary Quant. Aici s-au pus bazele liniei creative Betsey Johnson, o linie cu reguli imbatabile in vestimentatie: siluete senzuale, materiale incredibil de fluide, hippie, detalii de vis si croiala pe corp.

Citeste si:  De ce purtam voalul de mireasa?

Fabulosii ani ’60 in SUA i-au adus lui Betsey recunoasterea pe care o merita. Scena underground cucerita de arta lui Andy Warhol si frumusetea misterioasa a tinerei Edie Sedgewick a devenit podiumul pe care Betsey si-a prezentat ideile vestimentare. Edie Sedgewick a devenit model pentru buticul ei din New York numit Betsey Bunki Nini, iar John Cale, la vremea respectiva sotul creatoarei si membru fondator al formatiei The Velvet Underground, purta creatiile Betsey Johnson pe scena si in afara ei.

„Designul vestimentar inseamna tot ce-mi place… culoare, model, forma si miscare… Imi place procesul zilnic… oamenii, presiunea, surpriza de a vedea rezultatul muncii tale viu si animat de persoana care poarta vestimentatia. Ca rujul rosu pe buze, creatiile mele lumineaza si anima purtatoarea… atragand atentia la frumusetea si specialul ei… dispozitiile si miscarile ei… visele si fanteziile ei.”
La inceputul anilor 1970, Betsey a ajuns la carma creativa a marcii vestimentare Alley Cat, unde a stabilit tendintele pentru epoca seventies rock’n’roll, cu influente boeme si etnice. In 1978, se pun bazele casei de moda Betsey Johnson, si primul magazin cu acelasi nume in mijlocul renumitului cartier Soho din New York. Acum exista peste patruzeci si cinci de magazine Betsey Johson in SUA, Europa si Asia.

Citeste si:  Genti false

In 1972, Betsey a castigat primul premiu pentru activitatea sa ca designer, Coty Award, iar in 2002 a fost inclusa in Fashion Walk of Fame. Ulterior, in anii 2005, 2006, ea a primit recunoastere din partea asociatiilor din domeniu pentru intreaga cariera ca designer vestimentar si de accesorii.

„Cum poate sa fie descrisa Betsey intr-un singur cuvant? „Fun”, atat personajul, cat si hainele pe care le creeaza. Betsey este cea mai amuzanta figura a modei americane, de un excentric asumat, fara sa se teama, ca alti designeri locali, de scandalurile generate de conotatiile sexuale ale vesmintelor si care reuseste, de fiecare data, sa demonstreze ca, la urma urmei, kitsch-ul exista aproape in toate momentele vietii si in toate straturile sociale.” Ovidiu Buta.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.