Profil de designer – Donna Karan

Rafinament si eleganta, senzualitate, rochii drapate din materiale pretioase, ce invaluie corpul ca o statueta, cromatica temperata, imbinarea confortului cu luxul, look newyorkez, toate acestea definesc in linii mari stilul designerului Donna Karan, un nume de referinta in industria modei.

Nascuta cu numele de Donna Ivy Faske, in anul 1948, in Forest Hills, New York, viitoarea creatoare de moda provine dintr-o famile cu un tata vitreg croitor si o mama de meserie model. Familiarizata deja cu domeniul, dupa ce termina studiile liceului Hewlett, se inscrie la Parsons the New School for Design. Urmeaza timp de doi ani cursurile perstigioasei scolii de design, dupa care pleaca sa lucreze pentru Anne Klein. Dupa moartea creatoarei de moda Anne Klein, conducerea firmei este preluata de Donna Karan pana in anul 1989. De la Anne Klein, Donna Karen a invatat cum sa imbine confortul cu luxul, cum sa creeze un stil sportwear de lux, un stil care sa fie in acord cu modul de viata dinamic al newyorkezilor. Acest stil il va prelua si in linia vestimentara creata pentru brandul personal DKNY (Donna Karan New York).

Citeste si:  Venera Arapu lanseaza Vitrina, un proiect dedicat tinerilor designeri

foto

DKNY, prestigioasa casa de moda americana, a fost fondata in anul 1984, in New York. Din 2001, brandul ce realizeaza incaltaminte si accesorii, este achizitionat de LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), o corporatie franceza de lux. Primul sau magazin este deschis in Londra in 1997 si urmatorul in New York, in 1999. Sediul central DKNY este situat in Seventh Avenue in Manhattan, New York, iar in prezent exista numeroase magazine la nivel global.

Devine cunoscuta datorita colectiei intitulata „New York”, prin intermediul careia a lansat conceptul „seven easy pieces” (sapte piese usor de purtat), unde propunea o serie de tinute care combinate formau o intreaga garderoba. Sub indrumarea tatalui sau, creeaza in 1992 o colectie si pentru barbati, iar in 1993 lanseaza, tot pentru acestia, si o linie sport DKNY.

Donna Karan este un designer destul de practic, creatiile sale vizeaza un public larg, insa calitatea reuseste sa se mentina la un nivel ridicat. Hainele sale se adreseaza mai multor categorii de varsta, dar si mai multor domenii de activitate. Sunt menite femeilor dinamice, care se afla mereu pe fuga, care prefera tinutele sofisticate si elegante, insa in acelasi timp simple si functionale. Creatoarea de moda utilizeaza croieli simple, prefera materiale confortabile precum strech-ul sau jerseul, dar si unele ca pielea sau casmirul. In materie de cromatica, aceasta adora negrul, care intruchipeaza bine eleganta, precum si culori temperate, nude.

Citeste si:  Rochii de seara pentru Revelion

foto

Look-ul propus de Donna Karan a devenit emblematic pentru moda newyorkeza. Se preteaza foarte bine modului de viata al americanilor, este lipsit de incarcaturi decorative, este comod si practic si, nu in ultimul rand, emana un aer elegant si de bun gust. Donna Karan reprezinta un personaj indragit si apreciat in lumea modei, in special pe plan local, aceasta primind de patru ori titlul de Best WomenWear Designer. A mai primit si titlul de „Doctor in Moda” din partea renumitei universitati Parsons the New School for Design, cea care, cu ceva ani in urma, a respins-o de la examenul de admitere, sugerandu-i sa isi aleaga alta meserie.

Citeste si:  Audrey Hepburn - stil implacabil

Ultima colectie destinata sezonului de primavara-vara 2010, prezentata in cadrul evenimentului New York Fashion Week, este inspirata de elemente din natura precum: cer, vant, apa, nisip, pamant, foc. Donna Karan incearca prin intermediul acestei colectii sa realizeze o legatura intre natura, libertatea pe care o confera aceasta si viata complicata si sofisticata de la oras. Materialele vaporoase utilizate si o serie de structuri au creat senzatia de miscare in bataia vantului, iar culorile nude au dus cu gandul la textura pamantului sau a nisipului. Este o colectie ce inspira eleganta, nu lipsesc nici deosebitele drapaje, specifice stilului creatoarei. In completarea rochiilor, ne sunt prezentate si o serie de palarii elegante.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.