Profil de designer – Hussein Chalayan

A fost numit „suprarealist”, „alchimist al modei, transforma concepte impetuoase in imbracaminte arhitecturala”. Colectia care i-a adus cea mai mare publicitate si aprecierea criticilor este cea din 2003, intitulata 111, si descrisa ca „animatronic couture”, un amestec de tehnologie si moda care a luat ochii tuturor.

Nascut in Nicosia, Cipru, in 1970, Hussein Chalayan este un turc educat in Marea Britanie, unde traieste acum. Designul vestimentar a fost o alegere ceva mai tarzie: „Mai intai mi-am dorit sa fiu hair stylist, apoi pilot, apoi actor, apoi arhitect si abia la final designer vestimentar”, isi aminteste Chalayan despre perioada in care i s-a conturat viitorul. Educatia primita in Cipru si cea stricta de la scoala cu internat Highgate din Marea Britanie s-a continuat cu studii superioare la Central Saint Martins Londra, studii care i-au format o gandire migaloasa si o viziune clara asupra a ceea ce ar trebui sa insemne designul pentru societate. In perioada absolvirii acestei scoli celebre, Hussein Chalayan era pasionat de arheologie si colectia sa de debut a reprezentat un soc: rochii din matase supla, ingropate in pamant si dezgropate chiar la timp pentru prezentare.

Citeste si:  Catifea - ghid de buna purtare

Dupa asa un debut va imaginati, sper, ca restul carierei sale a fost in acelasi tipar de idei inovatoare. Votat Designerul Anului in Londra in 1999 si 2000, Chalayan nu a reusit totusi sa dezvolte partea financiara si de marketing a liniilor sale vestimentare, fiind confruntat si cu faliment inaintea prezentarii colectiei de toamna iarna 2001. Insa, fara pic de teama de un alt esec, prea indragostit de ceea ce face, acest designer s-a ridicat din propria cenusa si a cucerit scena de moda si pasionatii de design futurist, cu show-ul sau din primavara anului 2003, unul dintre cele mai frumoase exemple de stergere a liniilor intre arta, moda si tehnologie. Piesele vestimentare prezentate au fost ingenioase din toate punctele de vedere, reconfigurate electronic printr-un sistem original conceput de firma londoneza 2D3D. Morph clothing este conceptul de la care a pornit aceasta micuta colectie (doar cinci rochii), reprezinta evolutia in moda si originalitatea consta in modificarea fiecare piese in functie de inspiratia unor decade diferite in timp. Lungimea rochiei, detaliile plisate, panouri metalice cu doua fete, totul se misca si isi schimba pozitia si forma dupa voia purtatoarei, cu ajutorul unor fire invizibile si motorase silentioase.

Citeste si:  Elena Gheorghe prezinta colectia exclusiva "Butterfly by Clara Rotescu"

Hussein Chalayan este suficient de norocos sa posede o inteligenta sclipitoare si o imaginatie uimitoare, insa ceea ce il satisface ca om si artist este dubla sa cetatenie: este englez si membru al Ordinului Imperiului Britanic, si turc si mandru sa reprezinte Turcia la Bienala de Arta de la Venetia. Expozitiile sale de design interior, industrial si vestimentar aduna mereu grupuri de amatori si profesionisti, curiozitatea lumii in ceea ce il priveste este sporita si de stilul de viata retras si boem. Si in special secretele muncii sale, pe care simte ca le poate discuta mai mult cu un arhitect decat cu un designer vestimentar. Caci Hussein Chalayan este in esenta un arhitect in moda!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.