Profil de designer – Sonia Rykiel

Sonia Rykiel s-a nascut la data de 25 mai 1930 in Paris, Franta, parintii sai fiind polonezi si evrei de religie. La varsta de 17 ani, s-a angajat la un magazin unde trebuia sa decoreze vitrinele magazinelor de tesaturi. Nu dupa multa vreme, aceasta s-a maritat cu proprietarul magazinului, care mai avea si o afacere de comercializare a hainelor elegante.

In timp ce era insarcinata, aceasta nu reusea sa gasească tricouri comode si moi in care sa se imbrace. Asa ca a comandat la unul dintre furnizorii venetieni ai sotului sau unele materiale pe placul ei din care si-a confectionat singura haine. Aceste haine făcute pe durata maternitatii s-au rezumat la rochii si unele pulovere tricotate.

Citeste si:  Profil de model - Maryna Linchuk

Puloverul creat de catre ea a fost vandut apoi sub marca „Laura” ce aparÅ£inea sotului sau, ajungand chiar pe copertele celor mai renumite reviste de moda. A declansat astfel o adevarata revolutie care a transformat-o pe Sonia Rykiel intr-un nume. In 1968, Sonia Rykiel infiinteaza pe strada Grenelle, in Saint-Germain-des-Pres, casa de moda care ii poarta numele. La acea vreme, crea multe haine pentru femeile gravide, dar si multe tricotaje ce luau forma puloverelor. In 1980, ea a fost votata una din cele mai elegante 10 femei din lume. Sonia Rykiel a demonstrat faptul ca tricotajele pot urma orice tendinta a modei.

Simtind ca a neglijat foarte mult segmentul vestimentar destinat barbatilor, aceasta se revanseaza prin lansarea primei colectii de haine pentru barbati, dar si a primului magazin destinat acestora. Le ofera barbatilor chiar mai multe parfumuri, lansand astfel „Rykiel Homme” si „Rykiel Homme Grey”. Creatoarea afirma la un moment dat despre pasiunea sa pentru parfumuri: „Parfumul trebuie purtat ca o a doua piele, pe sub un tricou, trebuie sa te lasi invaluita de el. Te urmeaza peste tot, este marca ta si face tacerea sa vorbeasca”.

Citeste si:  Moda primaverii 2010

Sonia Rykiel este supranumita „Regina Tricotajelor” in SUA si in 1985 a primit ordinul Legiunii de Onoare din partea guvernului francez. Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de activitate in domeniul modei, Sonia Rykiel a organizat un show festiv, in onoarea a patru decenii de creatii emblematice. Spectacolul s-a sfarsit printr-un omagiu adus celebrei creatoare de moda. Departe de a fi o defilare obisnuită, evenimentul s-a transformat, mai degraba, intr-o retrospectiva a evolutiei acestui brand: inscriptii, dungi, rochii de muselina, precum si alte piese vestimentare ultra feminine, in stilul Soniei Rykiel.
La initiativa fiicei creatoarei de moda, Nathalie Rykiel, 30 de designeri au realizat cate o tinuta in onoarea acesteia. Mai multe generatii de stilisti si-au pus amprenta pe creatiile respective, aducand si elemente specifice casei de moda Sonia Rykiel. Printre cele care s-au remarcat in cadrul prezentarii a fost rochia tricotata, semnata Jean Paul Gaultier.


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.