Profil de designer – Vivienne Westwood

Calea lunga de la Vivienne Isalbel Swire la Dame Vivienne Westwood nu poate fi cuprinsa in acest articol, insa activitatea ei ca designer da. Povestea este una incredibila, de succes pornind de la un curent/lifestyle underground: punk, si rebeliunea impotriva oricarei autoritati. Ea este o lady, chiar si atunci cand recunoaste ca prefera sa nu poarte lenjerie intima, si nu a purtat nici macar in timp ce primea titlul de „Dame” din partea Reginei Elisabeta.

Vivienne Isabell Swire s-a nascut pe 8 aprilie 1941 si a studiat la Harrow School of Art (institutie care mai apoi a devenit Universitatea din Westminster) si apoi Colegiul Trent Park. Cativa ani ulterior, a activat ca invatatoare la o scoala primara din nordul Londrei, perioada foarte draga ei.

Punctul de cotitura pentru Vivienne Westwood, casatorita pentru trei ani cu Derek Westwood, a fost intalnirea cu Malcolm McLaren, managerul formatiei Sex Pistols. Acesta a cucerit-o si i-a devenit in curand cel de-al doilea sot. In 1971, McLaren a hotarat sa investeasca intr-un magazin de haine, Let It Rock (numele s-a schimbat in timp in Sex sau Seditionaries), magazin in care Vivienne a inceput cariera de designer. Stilul punk a fost „inventat” practic de catre viziunea acestei femei extraordinare si a luat avant in Londra in momentul in care membrii formatiei Sex Pistols au inceput sa poarte creatiile Westwood in concerte. Acest stil unic vestimentar a fost nu doar diferit, ci iesit din orice tipare si sfida bunele maniere si traditionalismul tipic englez: in magazinul ei, Vivienne Westwood a avut inclusiv o linie speciala S&M, bondage: tinute sexy de dominatrix, jucarii sexuale speciale, accesorii neobisnuite care includeau in design obiecte sau forme tip: lame de ras, lant de bicicleta, haine sau lese (coliere din piele) tintate. Vivienne Westwood a fost pionierul stilului punk; ea a patentat ca designer litera A taiata ca simbol al anarhismului, reprezentativ pentru muzica si miscarile sociale din Londra anilor 1970.

Citeste si:  Blugi albi

Acum numele magazinului printre cunoscatori este World’s End, si inca exista la nr 430 pe Kings Road, punct de vanzare pentru linia speciala Anglomania. Revolutia pornita in acel loc s-a extins si Westwood a devenit foarte influenta in lumea modei, urmarita de toti amatorii sau profesionistii din domeniu. In timp, designerul a modificat istoria Marii Britanii, la figurat desigur, prin transformarea costumelor de epoca prin detalii punk si avangardiste. Tributul adus ei de catre Muzeul Victoria si Albert din Londra este o dovada clara a puterii sale: o expozitie de costume complete in numar de 145 expuse in 2004-2005. In septembrie 2005 colectia sa intitulata „I AM NOT A TERRORIST, please don’t arrest me”, s-a vrut a fi un manifest social si civil impotriva rasismului violent dezvoltat de frica colectiva de un atac asemanator celui din 11 septembrie 2001, in New York.

Citeste si:  Bentite

Faptul ca Dame Vivienne Westwood s-a implicat mereu si a fost uneori inaintea unor miscari sociale si civile profund umane, asta i-a asigurat un succes remarcabil ca designer si trendsetter. Si faptul ca a contribuit mult la lansarea unor cariere in acelasi domeniu este un semn ca pedagogia este inca prima sa dragoste. Vivienne Westwood a incitat mereu la modelarea gandirii deschise, „out of the box”, catre moda, drepturi umane sau sexualitate!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.