Profil de designer – Yves Saint Laurent

Hainele care par a fi parte din personalitatea femeii care le poarta sunt mereu semnatura unui mare designer. Yves Saint Laurent este o legenda in cadrul modei tocmai pentru ca a respectat in cariera cel mai simplu cod al modei: important este sa faci femeia sa arate frumos si elegant. El a stiut intotdeauna ca spectacolul nu dureaza, ci standardele inalte. „Trendurile sunt efemere, stilul este etern.”

Yves Saint Laurent a fost nascut in Algeria in 1936, si deja la varsta de 17 ani a ajuns in Paris decis sa isi faca un nume in moda. Si unde mai bine decat in capitala mondiala a croitoriei de mare clasa? Datorita talentului a reusit sa intre la casa Dior, unde imediat dupa disparitia celui care a fost Christian Dior, Laurent a fost desemnat succesorul sau, la doar 21 de ani.

In epoca celor respectati pentru maiestrie: Dior, Lacroix, Rabanne, Cardin, Courreges, si multi altii, Laurent s-a impus rapid ca designer si a reusit sa isi deschida propria casa de moda, cu magazine in Paris, pe Rive Gauche in septembrie 1969, cu ajutorul muzei sale Loulou de la Falaise. Prima sa colectie a adus nou stilul trapez: rochia sau fusta confectionata pe un alt model decat cel bie, drept sau in A. In 1968 a lansat linia de jachete stil safari, foarte bine primita, nu numai in Franta. In aceeasi colectie el a introdus bluzele de seara transparente, din voal negru, care vor deveni insemn al elegantei ceva mai senzuale a anilor 1970. Costumul barbatesc, croit dupa silueta feminina, prezentat de catre Laurent in 1967 , este ceva fara de care societatea secolului XXI nu ar mai fi la fel. Yves Saint Laurent a influentat cursul istoriei cu originalitatea creatiilor sale rafinate, in special Le Smoking, cum a fost numit pe plan international versiunea feminna, cambrata a jachetei de seara barbatesti. In 1971, creatorul revine cu ceva nou, de inspiratie regala: catifeaua, pe negru ca fusta lunga de seara, sau ca pantalon Capri, urmand vestimentatia din astrakhan. Fundele din satin care au impanzit in acest sezon podiumurile, in varianta oversized, au fost panasul sau la sfarsitul anilor ’60, alaturi de catifeaua neagra.

Citeste si:  Andreea Tincu & Sense - Sleep Bringing Red

In anul 1974 a inceput sa creeze pentru o linie barbateasca, la fel de apreciata ca cea feminina, intre timp YSL este o emblema in sine, un imperiu foarte productiv si lucrativ: ochelari de soare, parfumerie, blanuri etc. Laurent a fost de asemenea cel are a folosit pentru prima oara fotomodele cu variate origini etnice, exploatand exotismul trasaturilor acestora, si nu numai, in favoarea imaginii brandului sau, castigand in popularitate. Retragerea lui de la conducerea imperiului construit de la zero, si implicit din moda, in 2002 a venit ca un soc pentru devoratorii de creatii originale YSL, insa respectiva linie nu a dezamagit inca. Standardele sale de eleganta a vestimentatiei pentru femei sau barbati nu vor pali atat de usor.

Citeste si:  Fii la fel de stralucitoare ca si soarele in aceasta primavara

Iar lookul lui personal este invariabil compus dintr-un costum negru, ochelari cu rama de baga, o tigareta in mana, si desigur, un fotomodel sau doua la brat! Poate si o muza…

Yves Saint Laurent a stiut mereu sa jongleze cu fatetele femeii moderne: creatiile sale pentru zi au fost practice si puternice, insa cele de seara au avut mereu o tenta seducatoare, captivanta, misterioasa. La vremea sa el a fost comparat cu Coco Chanel, pentru ca a depasit cu ideile lui limitele impuse modei de catre societate, si a stiut sa daruiasca femeilor ceea ce li se cuvenea: eleganta. Omul care a daruit femeilor costumul atat de chic , Le Smoking, pantalonii gaucho, sau jacheta safari, poate ramane linistit asupra mostenirii pe care o lasa in urma. Va fi nemuritoare!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.