Diamante rosii

Diamantele de calitate inalta, de obicei,ne duc cu gandul la pietre clare, stralucitoare.Exceptia este,ne explica Jaremy Post, un frumos diamant colorat-unul care prezinta o culoare intensa.Desi diamantele vin inntr-o varietate de culori(albastru, verde, mov,galben si portocaliu), Institutul Gemologic din America(GIA) declara faptul ca”diamantele rosii natural colorate sunt printre cele mai rare,cele mai laudate si detin printre cele mai mari preturi per-carate de pe piata.”.De fapt,doar 20 de diamante au fost recunoscute ca fiind rosii.
Culoarea naturala
In timp ce unele diamante isi capata culoarea din adugarea impuritatilor(boronul pentru pietrele albastre; nitrogenul pentru pietrele galbene), alte culori sunt formate din defecte ale structurii cristale a diamantului.Post explica faptul ca rosul este dat de „un defect mecanic sau crapaturi in diamant care au fost create in timpul calatoriei spre suprafata,sau de impactul fortelor tectonice asupra pietrelor, odata ce acestea au ajuns la suprafata”.Se crede ca, in aceste defecte, sunt prinsi electroni in asa fel incat acestia interactioneaza cu lumina, producand coloritul rosu sau roz.
Diamantele rosii artificiale
Pentru ca aceste diamante sunt atat de rare, stiinta a trebuit sa umple diferenta dintre stoc si cerere, creand diamante colorate artificial. GIA specifica faptul ca, in istorie, majoritatea incercarilor in a produce diamante colorate au esuat,rosul artificial nu se potriveste cu rosul pur, gasit in natura.Dar,JII (Jewelry Insurance Issues),a reportat ca Lucent Diamonds a realizat Imperial Red (rosul imperial)-un diamant natural, tratat pentru a-i transforma culoarea.Aceste pietre artificiale se vand la o fractiune din pretul diamantului natural rosu.
Cat de rar este rar?
Argyle Mine, in Australia, este unul dintre producatorii principali ai diamantelor colorate.JII raporteaza ca Argyle produce anual aproximativ 600 miloane de pietre, dar doar 60 dintre acestea sunt oferite la vanzarea anuala, exclusiva de diamante roz si rosii.Argyle estimeaza ca doar un carat de diamant roz este produs pentru fiecare 1 milion carate de diamante neslefuite(0.0001%). Internet.com conclude ca, din moment ce diamantele rosii sunt mai rari decat diamantele roz atunci aparitia celor rosii trebuie sa fie mai mica decat 0.0001%.
Costul relativ
In 1980, recordul pentru cel mai pare pret platit la o licitatie pentru un diamant a fost de 127.000$ pe carat pentru un diamant roz de 7.27 carate.In 1987, recordul a fost depasit odata cu vanzarea unui diamant „Hancock Red” de 0.95 carate.Acest diamant rosu a fost vandut pentru 880.000$ pana la 926.000$ per carat. Acest record a fost depasit iar in 2007, noiembrie, cand un inel de 2.26 carate cu un diamant violet-rosu a fost vandut pentru 1.5 milioane$ per carat.
Marile trei
In timp ce cel mai mare diamant incolor,Cullinan I, cantareste 530.20 carate, doar 3 diamante rosii cunoscute cantaresc mai mult de 5 carate.Cel mai mare diamant rosu, Moussaieff Red,cantareste 5,11 carate.Taiat intr-o forma triunghiulara, a fost original numit Red Shield.Numele a fost schimbat in momentul in care Moussaieff Jewelers Ltd. a cumparat diamantul pentru aproximativ $8 milioane.Diamantul Kazanjian Red de 5.05 carate si diamantul Deyoung Red de 5.03 carate detinute de Smithsonian’s Natural History Museum sunt celelalte doua diamante mari.

Citeste si:  Vintage fashion online

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.