fbpx

10 sfaturi pentru a tine raceala la distanta

Raceala este o infectie a cailor nazale si a gatului foarte des intalnita de la inceputul toamnei pana la sfarsitul primaverii. O raceala care dureaza  mai mult de doua saptamani  poate provoca afectiuni grave precum sinuzita, faringita, bronsita sau chiar pneumonia. In cazul copiilor, complicatia cea mai frecventa este otita. De asemenea, pe fondul unui organism slabit, poate fi reactivat virusul herpesului bucal sau genital.

Iata zece sfaturi care sa te ajute sa tii raceala la distanta si sa te ajute sa iti pastrezi sanatatea:

1. Spalatul pe maini este esential.

Raceala se trasmite, pe cale aeriana, foarte usor de la omul bolnav la cel sanatos. Infectarea se face direct prin picaturi de secretie (tuse, stranut) sau indirect prin obiecte proaspat contaminate (clanta usii, prosoape, obiecte de birou, haine etc). Prin urmare, este foarte important sa se urmeze cu strictete regulile elementare de igiena: spalatul pe maini inainte si dupa masa, dupa contactul cu un animal, dupa ce ai folosit toaleta si dupa ce ai venit de afara (serviciu, scoala sau gradinita, supermarket etc).

Citeste si:  Informatii despre hepatita C

2. Fructele si legumele, bogate in vitamine.

Consumul de fructe si legume proaspete este un obicei sanatos nu doar pentru a preveni raceala, ci in general pentru a creste rezistenta organismului. Bogate in vitamine, minerale si fibre, aceste alimente sunt recunoscute pentru a trata o serie de probleme de sanatate: sistem imunitar slabit, digestie dificila, stres, anemie, artrita, astm, oboseala cronica etc.

Citeste si:  Terapie adolescenti

3. Sportul ne fereste de boala.

Miscarea fizica regulata ne ajuta pe de-o parte sa avem un corp frumos si o musculatura tonifiata, iar pe de alta parte sa ne ferim de raceala. Un grup de cercetatori americani, de la Centrul de cercetare a cancerului „Fred Hutchinson” din Seattle, a descoperit ca exercitiile fizice zilnice previn raceala.

4. Sauna „ucide” virusii.

Sauna este un loc inchis, extrem de calduros, unde transpiri foarte tare. Prin transpiratia indusa de aerul cald, organismul elimina toxinele si se purifica. Corpul ajunge la o temperatura de 40 de grade Celsius, asemanatoare unei febre, ceea ce obliga organismul sa se apere impotriva agentilor patogeni. Prin acest mod, sistemul imunitar se intareste si ii este mult mai usor sa faca fata unei posibile viroze. Teoria emisa de oamenii de stiinta este aceea ca virusilor le este greu sa traiasca la o temperatura foarte ridicata.

Citeste si:  Fertilitatea la control

5. Somnul te face mai puternic.

Potrivit studiilor de specialitate, lipsa somnului creste sensibilitatea organismului la imbolnavire. Substantele care induc somnul stimuleaza productia de interleucina importanta in intarirea sistemului imunitar. Prin somn, corpul elimina toxinele si isi ia portia de energie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.