fbpx

10 sfaturi pentru a-ti incuraja copilul sa citeasca

De ce sa iti incurajezi copilul sa citeasca? In primul rand, pentru ca cititul este o maniera esentiala de invatare, care sta la baza dobandirii de noi informatii. Tot prin lectura, copilul isi va dezvolta limbajul, va invata sa-si exprime mai bine sentimentele si opiniile, isi va imbogati imaginatia. De asemenea, cititul poate fi calea prin care copilul cunoaste lumea si se cunoaste pe sine, isi contureaza abilitatile sociale si isi defineste individualitatea.

Deloc de neglijat este faptul ca lectura este o activitate de petrecere a timpului placuta si o oportunitate pentru parinti sa petreaca mai mult timp cu copiii lor, indeosebi cand acestia fac primii pasi in lumea minunata a cartilor.

Parintele este primul care trebuie sa-i dezvolte copilului gustul pentru lectura, chiar inainte ca acesta sa mearga la scoala sau la gradinita. Poate veti spune: „acum este prea mic/a sa inteleaga!”, dar comunicarea cu copilul si cititul povestilor, ca „ritual” dinainte de culcare, pot incepe chiar inainte ca micutul sa vorbeasca.

Citeste si:  Apneea se trateaza cu o masca-minune

Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa va incurajati copilul sa citeasca:

Faceti-va un obicei din a-I citi copilului cel putin 30 de minute pe zi. Astfel, se va obisnui cu cititul, cu pronuntia cuvintelor si se va bucura de timpul petrecut impreuna, de vocea calda a parintelui. Cand va invata sa citeasca, nu renuntati la acest obicei: cititi impreuna.
Mergeti cu copilul la biblioteca sau la librarie si lasati-l sa isi alega cartile pe care doreste sa le citeasca. Incercati sa faceti aceasta plimbare cel putin o data pe luna si pregatiti-va sa raspundeti la o sumedenie de intrebari; cu siguranta, odata ajuns intre lumea cartilor, copilul se va arata curios si dornic de cunoastere.
Fiti exemple pentru copil. Lasati-l sa vada ca cititi si ca lectura este o activitate placuta, care va relaxeaza si va ajuta sa va dezvoltati.
Incurajati activitati care sa necesite lectura. Spre exemplu, desemnati-l pe el sa citeasca regulile unui nou joc sau puneti in scena o mica piesa de teatru pe care sa o prezentati bunicilor.
Cartile nu trebuie sa fie pentru copil „fructul interzis”! Chiar daca le pretuiti si vreti sa pastrati anumite volume in perfecta stare, nu le feriti de copil de-o maniera care sa-i sugereze ca nu va avea vreodata acces la ele. Lasati cartile adecvate varstei copilului la indemana lui, iar pe cele mai deosebite, pe care le doriti protejate, le puteti rasfoi impreuna.
Vorbiti cu copilul despre cartile pe care le-a citit sau le-ati citit impreuna, despre personajele preferate. Astfel veti afla care sunt preferintele sale si ii veti putea achizitiona cartile cele mai potrivite. In plus, o astfel de discutie il va ajuta sa-si dezvolte capacitatea de exprimare, limbajul, sensibilitatea.
Oferiti-i carti in dar, fie cu ocazia aniversarii, fie drept rasplata. Astfel, copilul va asocia cartile cu un eveniment pozitiv, cu o purtare cuviincioasa a sa, cu o stare de bine.
Nu uitati ca si revistele sunt o modalitatea de a-i dezvolta copilului gustul pentru lectura. Daca observati ca apreciaza o anumita publicatie discutati cu acesta despre abonarea la aceasta, avand grija sa fie adaptata varstei copilului si sa includa text suficient pe langa elementele de imagine.
Inchideti televizorul. Reduceti perioada in care va uitati la televizor si folositi timpul ramas pentru a citi. Explicati copilului ca lectura poate fi o alternative placuta la privitul la televizor; pentru aceasta puteti face analogii intre personajele de poveste si cele din desenele animate sau filmele sale preferate.
Faceti cititul distractiv. Apelati la jocuri de rol, intrati in pielea personajele si invitati copilul sa faca acelasi lucru.

Citeste si:  Se deschide un centru dedicat persoanelor diagnosticate cu cancer

Articol realizat de psih. Ana Maria Nataletu, Terapeut Sistemic Cuplu-Familie-Copil, Presedinte TSM – Structura de Tineret a Asociatiei Romane pentru Sanatate Mintala

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.