18 comunitati sarace din Romania, incluse in programul „Fiecare Copil in Gradinita”, demareaza proiecte locale pentru imbunatatirea starii de sanatate a copiilor, cu sustinerea Ovidiu Rom si GSK Romania

Please select a featured image for your post

Asociatia Ovidiu Rom si GlaxoSmithKline (GSK) Romania anunta primele 18 proiecte locale de sanatate si educatie in sanatate care vor beneficia de finantare din partea companiei farmaceutice GSK Romania, in cadrul Componentei de Sanatate a proiectului national Fiecare Copil in Gradinita. Proiectele vor fi derulate in unele dintre cele mai sarace comunitati din Romania – Tarlungeni (judetul Brasov), Araci si Intorsura Buzaului (judetul Covasna), Raciu si Apold (judetul Mures), Rosia, Vurpar, Altina si Brateiu (judetul Sibiu), Cojocna (judetul Cluj), Cugir (judetul Alba), Coroieni (judetul Maramures), Amarastii de jos (judetul Dolj), Potlogi si Gura Sutii (judetul Dambovita), Buhusi (judetul Bacau), Vaslui si Castelu (judetul Constanta) – si au ca obiectiv sa contribuie la solutionarea unora dintre cele mai stringente probleme de sanatate si igiena ale copiilor din aceste comunitati.

Fondurile alocate vor fi folosite pentru patru categorii de activitati, considerate ca prioritare de Ovidiu Rom si GSK Romania:

(1) activitati de prevenire a imbolnavirilor – analize de baza pentru copii in luna septembrie, inainte ca acestia sa mearga la scoala si la gradinita, alocarea unui fond din care parintii saraci sa poata cumpara medicamente pentru copiii lor cand sunt bolnavi, educarea parintilor in vederea vaccinarii obligatorii a copiilor

(2) cresterea accesului copiilor saraci la medici – incurajarea medicilor sa faca vizite saptamanale in satele izolate, asigurarea transportului pentru copiii care trebuie sa consulte medici specialisti in orasele mai mari

(3) facilitarea formarii mediatorilor sanitari si plata lor temporara in comunitatile unde sunt absolut necesari, dar autoritatile locale nu pot asigura inca angajarea acestora

Citeste si:  "Uleiul de masline este potrivit oricarui tip de ten, pentru curatare si hidratare"

(4) educatie sanitara pentru parinti si copii si asigurarea de kituri de igiena personala si a locuintei

si (5) activitati de planificare familiala

Componenta de sanatate din cadrul proiectului Fiecare Copil in Gradinita se va desfasura pe o perioada de 3 ani, perioada in care cele 18 comunitati vor beneficia de un grant de peste 150.000 Euro. Initiativa integrarii acestei componente in cadrul proiectului Fiecare Copil in Gradinita a pornit de la nevoia uriasa de a investi in ariile foarte importante de sanatate din aceste comunitati sarace, in care copiii se imbolnavesc des si, in general, nu primesc ingrijirea necesara.

De asemenea, ca parte a acestui program, GSK Consumer Healthcare – companie membra a grupului GSK in Romania – va dona kit-uri de ingrijire a sanatatii orale (constand in periute de dinti, pasta de dinti si cani) pentru toti copiii inclusi in programul FCG – este vorba despre un numar de 1400 de copii.

„Prin programul Fiecare Copil in Gradinita am aratat ca parintii saraci isi doresc sa-si educe copiii, chiar foarte mult! Trebuie insa sa le oferim sprijin si incurajare, iar adaugarea unei componente de sanatate in proiect este foarte importanta: copiii nu pot invata daca nu vad bine sau daca ii dor dintii. Multe dintre aceste probleme pot insa fi remediate usor daca se intervine la timp”, a declarat Leslie Hawke, cofondatoarea Asociatiei Ovidiu Rom.

Citeste si:  Educatia copilului pe varste (partea I)

„Componenta de sanatate sustinuta de GSK Romania va creste valoarea proiectului nostru si va ajuta mai multi copii din acest comunitati sa invete. Sanatatea copiilor este la fel de importanta ca si educatia lor”, a adaugat Maria Gheorghiu, cofondatoarea Asociatiei Ovidiu Rom.

Importanta acestui grant si nevoia pentru astfel de programe de sanatate este evidenta asadar atat din solicitarile primite – aproape toate comunitatile incluse in proiectul Fiecare Copil in Gradinita au aplicat pentru a obtine finantare in acest proiect – cat si din nevoile exprimate de comunitatile locale. S-a constatat, spre exemplu, ca in nicio comunitate inclusa deja in proiectul Fiecare Copil in Gradinita, copiilor saraci nu li s-au facut niciodata analizele medicale (nici macar cele necesare pentru inscrierea la gradinita, si care au un rol important in prevenirea infectiilor respiratorii si digestive). O alta problema este numarul mic de copii din comunitatile cele mai sarace vaccinati cu vaccinurile incluse in Programul National de Imunizare – in special acolo unde nu exista mediator sanitar, medicul de familie ajunge rar, iar parintii nu inteleg implicatiile pe care lipsa vaccinarii copiilor le au pentru dezvoltarea sanatoasa a acestora. In Hetea de exemplu, numai jumatate dintre copii sunt vaccinati in conditiile in care vaccinurile sunt incluse in Programul National de Imunizare si sunt oferite gratuit de Directiile de Sanatate Publica.

Citeste si:  Antenele pentru telefonia mobila nu prezinta riscuri pe termen scurt

„Sanatatea si educatia reprezinta cele mai de pret daruri pe care le putem oferi copiilor. Pentru a face viata copiilor din familiile defavorizate mai buna, trebuie sa ii ajutam sa fie sanatosi si sa poata merge la gradinita si la scoala. Cele 18 proiecte locale selectate vor fi derulate chiar de catre comunitatile locale, de aceea beneficiile vor fi pe termen lung, si nu numai pe parcursul celor trei ani in care se realizeaza finantarea. Prin implicarea oamenilor din comunitate in realizarea proiectelor, vor fi create mecanismele necesare astfel incat, dupa finalizarea proiectelor, comunitatile sa se poata dezvolta mai departe, iar viata oamenilor din aceste regiuni sa devina una mai buna”, declara Pascal Prigent, Director General GSK Romania.

Grantul isi propune asadar sa asigure solutii imediate pentru anumite probleme urgente, pe care comunitatile sarace nu le pot rezolva, in ciuda cadrului legal existent. In paralel, autoritatile locale vor face demersuri pentru facilitarea accesului copiilor saraci la serviciile medicale reglementate prin lege (cum ar fi angajarea unui mediator sanitar sau obtinerea de solutii anti-pediculoza gratuite de la Directiile de Sanatate Publica).

Coordonatorii locali ai proiectelor ce vor primi finantarea subliniaza importanta lansarii componentei de sanatate avand in vedere conditiile improprii in care locuiesc majoritatea copiilor din aceste comunitati. Nutritia saraca in vitamine, lipsa apei curente si a normelor minime de igiena afecteaza sanatatea copiilor si capacitatea lor de a invata.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.