1 din 4 romani are probleme cu somnul

Conform unui studiu online efectuat recent, aproape jumatate dintre romani se trezesc dimineata cu dureri de spate, gat sau lombare, iar 35% dintre acestia nu se simt odihniti. De asemenea, studiul, efectuat in perioada 13 decembrie 2011 – 03 ianuarie 2012, a relevat faptul ca mai mult de un sfert dintre romani au probleme cu somnul.

Un factor decisiv in calitatea somnului este calitatea saltelei pe care se doarme. Astfel, 49% dintre romani au ales un pat cu saltea detasabila, iar 28% dorm pe canapea sau pat extensibil. In ceea ce priveste tipul saltelei alese, mai mult de jumatate dintre romani prefera saltelele cu arcuri metalice, 16% pe cele din spuma, restul optand pentru cele din poliuretan, spuma cu memorie sau spuma latex, alegerile acestora acoperind practic toate tehnologiile disponibile in acest moment pe piata autohtona.

Citeste si:  De ce avem nevoie de vitamine?

In proportie de 37%, respondentii sustin ca au dificultati in a adormi, iar 23% dintre acestia se trezesc cel putin o data in timpul noptii. Motivele trezitului din somn variaza de la nevoile fiziologice (jumatate dintre respondenti), la schimbarile de temperatura din timpul noptii (22% cald, 16% rece), dar si vise sau cosmaruri, cauza invocata de aproape 30% dintre respondenti. 1 din 3 cupluri doarme impreuna cu copiii lor cel putin de cateva ori pe saptamana, ceea ce se dovedeste a fi o sursa de perturbare a somnului in 2 din 3 cazuri.

Citeste si:  Conferinta de neuropsihiatrie pentru medicii de familie

De asemenea, o cincime dintre cei chestionati isi aloca mai mult de jumatate de ora pentru a adormi, in vreme ce doar 12% adorm in maxim 5 minute de la momentul in care si-au propus sa mearga la culcare. Durata ideala a somnului este considerata de catre respondenti a fi cuprinsa intre 7 si 8 ore, desi mai mult de jumatate dintre acestia dorm mai putin de 7 ore pe noapte.

Citeste si:  Combaterea durerii cu electroterapie

In timpul saptamanii, 58% dintre romani merg la culcare in intervalul 23.00-01.00 si marea majoritate dorm mai mult in weekend. De asemenea, aproape jumatate dintre respondenti folosesc alarma pentru a se trezi dimineata in timpul saptamanii, iar 2 din 3 o ignora ocazional. Conform studiului comandat de Studio Moderna, doar 13% dintre persoanele intervievate au un somn excelent: adorm in mai putin de 5 minute, evita cofeina si au o stare de sanatate foarte buna.

Sursa: www.somnulperfect.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.