1% din populatia tarii sufera de poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa suferinta cronica articulara de cauza inflamatorie, afectand peste 2.9 milioane de persoane in Europa. In Romania, numarul acestora se ridica la 1% din populatia tarii. Speranta medie de viata a pacientilor cu poliartrita reumatoida este mai mica decat cea a persoanelor sanatoase cu 3 pana la 7 ani, iar cei care sufera de forma severa a bolii pot deceda cu 10-15 ani mai devreme. Cele mai afectate sunt femeile cu varste intre 30 si 50 de ani.

Fiind o boala progresiva, poliartrita reumatoida afecteaza abilitatile locomotorii ale pacientului chiar din primii ani de la instalare. Mai precis, 50% dintre persoanele care sufera de poliartrita reumatoida sunt nevoite sa-si inceteze activitatea profesionala in primii 10 ani de boala si la aproximativ 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile radiologic inca din primii 2 ani de evolutie a bolii.

Citeste si:  Mediafax: Medicament revolutionar pentru prevenirea cancerului mamar

Poliartrita reumatoida determina costuri financiare considerabile, aferente atat tratamentului si asistentei medicale, cat si scaderii productivitatii profesionale cauzate de invaliditatea locomotorie. Spre exemplu, in 2007, in Europa, poliartrita reumatoida a determinat costuri in valoare de 45 miliarde de euro, 65% fiind cauzate de reducerea productivitatii pacientilor pe piata fortei de munca. De aceea, poliartrita reumatoida a devenit astazi o problema majora de sanatate publica, detectia precoce si imbunatatirea compliantei la tratament conducand la economii semnificative si cresterea sperantei de viata.

Ingrijorator este faptul ca pacientii intrerup prematur tratamentul poliartritei reumatoide, rata de complianta la diferitele tratamente fiind cuprinsa intre 47 si 70%. Pentru pacientii tratati cu Arava* (leflunomid), compania sanofi-aventis a lansat si in Romania site-ul arrive-online.org, care sa vina in ajutorul persoanelor cu poliartrita reumatoida in primele luni de terapie.

„Tratamentul optim al poliartritei reumatoide necesita un diagnostic precoce, precum si aplicarea corecta si din timp a unui tratament eficient, care sa reduca complicatiile bolii. Un fenomen alarmant este rata scazuta a compliantei acestor pacienti la tratament in conditiile in care aceasta afectiune este progresiva si invalidanta inca din primii ani de evolutie. De aceea ARRIVE este un instrument mai mult decat necesar in managementul poliartritei reumatoide. Astfel, Societatea Romana de Reumatologie saluta lansarea acestui site (www.arrive-online.org), care ofera persoanelor afectate de poliartrita reumatoida mai multe informatii cu privire la boala si tratamentul acesteia”, a declarat Prof. Dr. Horatiu Bolosiu, Presedintele Societatii Romane de Reumatologie.

Citeste si:  Distonia cu declansare rapida

„Site-ul ARRIVE (www.arrive-online.org), adresat pacientilor care au primit recomandare de tratament cu leflunomid, poate fi considerat un partener activ, mai ales pentru primele luni de la initiere, care sunt si cele mai dificile. Informatiile medicale si sfaturile practice furnizate ii ajuta pe pacienti sa strabata mai usor lungul drum al calatoriei cu poliartrita reumatoida”, a declarat Dr. Catalin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.

Citeste si:  Aloe Vera - numita si planta miracol

„Poliartritra reumatoida este o boala cronica, cu evolutie indelungata, impotriva careia pacientii au nevoie de solutii terapeutice pentru a-i incetini progresia. Pentru o buna complianta la tratament insa, exista o mare nevoie de sprijin, resimtita atat in faza de initiere a tratamentului, cat si pe parcursul acestuia. De aceea, prin intermediul arrive-online.org incercam sa fim alaturi de pacientii tratati cu Arava* la fiecare pas, prin sfaturi practice adaptate nevoilor lor”, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis Romania. „Studiile clinice controlate au demonstrat ca beneficiile terapeutice obtinute cu Arava* sunt mentinute pe termen lung, fiind un tratament eficient atat la pacientii cu boala mai veche, cat si la cei cu forme incipiente, contribuind la imbunatatirea calitatii vietii acestora.”


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.