2 aprilie – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

La fiecare sapte ore si jumatate, in Romania se naste un copil cu autism, iar aproximativ 30.000 de persoane sufera de o Tulburare din Spectrul Autismului (TSA). Natiunile Unite au declarat, in decembrie 2007, ziua de 2 aprilie Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, fiind sarbatorita anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza si coagula eforturile mondiale de promovare unei mai bune intelegeri a autismului si de a creste nivelul de constientizare al publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.

Cand parintii afla ca au un copil autist, majoritatea si-ar dori ca problema sa dispara in mod magic. Este important pentru familie sa depaseasca durerea si socul si sa faca fata situatiei, sperand la un viitor cat mai bun pentru copilul lor. Astazi, mai mult decat inainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinatie intre interventia timpurie, educatia speciala, sprijinul familiei si, in unele cazuri, medicatia ajuta la cresterea numarului de copii cu autism care traiesc o viata normala. Interventiile speciale si programele educationale pot mari capacitatea lor de a invata, comunica si relationa cu altii, in timp ce se reduc severitatea si frecventa comportamentelor nedorite.

Diagnosticat la timp si avand parte de interventie timpurie, copilul cu autism are o sansa sa se poata integra in societate, sa poata invata in scoli normale (poate zambi, poate vorbi). Boala lui nu dispare dupa 18 ani, dar nici nu se transforma automat intr-o afectiune de tip psihoza-schizofrenie. Nu lasati sa fie incadrati in acest mod! In Romania, persoanelor diagnosticate cu autism nu le mai este recunoscuta boala dupa implinirea varstei de 18 ani si nu mai primesc niciun ajutor.

Citeste si:  Femeile necesita mai mult somn

„2 aprilie – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – reprezinta un prilej sa amintim opiniei publice ca exista persoane cu Tulburari din Spectrul Autismului (TSA) si sa aducem in prim plan problemele cu care se confrunta aceste persoane, cum ar fi: diagnosticarea deficitara a copiilor din lipsa personalului pregatit, nediagnosticarea adultilor si gravele erori ce deriva de aici, nerespectarea legislatiei privind accesul la educatie, prin excluziune si/sau din lipsa oportunitatilor pentru tineri si adulti, nerespectarea legislatiei privind accesul la servicii sociale si medicale prin marginalizare si/sau lipsa personalului pregatit sa comunice cu aceste persoane. Credem ca este timpul ca ignoranta sa dispara, iar cei ce decid sa-si aminteasca de existenta noastra, iar propunerea facuta de noi recent, accea de elaborare a unei strategii nationale privind autismul sa devina realitate. Este motivul pentru care dorim o intalnire a tuturor organizatiilor care se acupa de persoane cu TSA, un forum al acestora cu participarea tuturor celor implicati, pentru a putea puncta nevoia acestei strategii”, a declarat Georgeta Crisu, presedinte al ANCAAR (Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania).

Citeste si:  Dureri de spate, brate si gat: semn ca petreceti prea mult timp la laptop

Cu cat mai repede un copil incepe sa primeasca ajutor, cu atat mai mare este posibilitatea de a invata. Mai mult, deoarece creierul unui copil este in dezvoltare, specialistii cred ca interventia timpurie ofera copilului cea mai buna sansa pentru a-si dezvolta potentialul maxim. Copiii cu autism sunt rar diagnosticati inainte de 3-4 ani!

Cum diagnosticam? Privim cu atentie copii si, daca au urmatoarele manifestari comportamentale, ii indreptam spre specialist:

atasament straniu pentru obiecte se joaca indelungat in mod bizar plang, rad sau manifesta nelinisti din motive neclare impotrivirea la atingerile sociale (imbratisari) dificultati de interactiune cu alte persoane gesturi repetitive (alinierea de obiecte, de exemplu) si/sau miscari stereotipe (agitarea mainilor, saritul, mersul pe varfuri) lipsa intrebarilor (pe care le pun de obicei copiii despre tot ceea ce ii inconjoara) neputinta de a se orienta cand e strigat pe nume, de a copia miscarile altor persoane, de a arata obiecte altor persoane contact vizual redus sau inexistent vorbire saraca, limbaj redus baietii sunt pasibili de 4 ori mai mult la autism decat fetele

Citeste si:  Afla ce fel de dieta ar trebui sa urmezi pentru ca pielea ta sa arate impecabil

In Romania, copiii care sunt diagnosticati cu autism, dar dupa majorat sunt incadrati la „Afectiuni psihice”, la categoria „psihoze” (iar inainte de 18 ani sunt incadrati la „Tulburari psihice” – conform „Criteriilor generale medico-psihosociale de identificare si incadrare a copiilor (0-18 ani) cu deficiente si handicap (dizabilitati”). Autismul nu este o boala psihica, ci o tulburare neurobiologica!

In Romania este imperios necesara o strategie nationala pentru autism, o abordare integrata a TSA cu stabilirea si respectarea atributiilor institutiilor statului, de profesionisti si paraprofesionisti bine pregatiti si cu roluri bine stabilite si de adoptarea unei legi a autismului dupa modelul american, in care sa se stipuleze metodele de identificare ale persoanelor cu autism, cum se intervine si in ce consta tratamentul timpuriu, existenta unor programe pentru adultii cu autism si prezentarea unor oportunitati sociale pentru dezvoltarea si asigurarea viitorului acestora.

Sursa: Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania & Houston NPA


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.