3.5 MILIOANE DE SECUNDE NE DESPART DE TERMENUL LIMITÄ‚ PREVÄ‚ZUT PENTRU A ACOPERI DEFICITUL MONDIAL DE CADRE MEDICALE

CAMPANIA SOCIALĂ MONDIALĂ MOBILIZEAZĂ TINERII DIN ŢĂRILE CU ECONOMII EMERGENTE, DAR UNDE MOR ÎNCĂ MILIOANE DE COPII.
Organizatorii campaniei mondiale vor avertiza liderii lumii astăzi, joi 11 august, prin intermediul mass-media, că mai au la dispoziţie doar 3,5 milioane de secunde pentru a acoperi deficitul mondial de cadre medicale.

Apropiindu-se termenul-limită de îndeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, guvernele trebuie să-şi afirme, cu ocazia Adunării Generale a Naţiunilor Unite din 20 septembrie – 3,5 milioane de secunde distanţă, angajamentul de a mări numărul cadrelor medicale pentru a salva vieţi.

Pentru a marca numărătoarea inversă a celor 3,5 milioane de secunde, este lansat online un avatar amuzant prin intermediul căruia oamenii din lumea întreagă îşi demonstrează solidaritatea cu această campanie prin schimbarea pozei de profil pe Facebook sau Twitter cu imaginea unui „supererou” medical – ÅŸi prin trimiterea automată a unui mesaj către prieteni pentru a face acelaÅŸi lucru.

Peste 100.000 de persoane din lumea întreagă sunt implicate în realizarea unui avatar, în special tinerii din ţările cu economii emergente în care utilizarea reţelelor de socializare a crescut fulminant, cum ar fi India sau Nigeria şi în care milioane de copii încă mai mor din cauze ce pot fi prevenite. Prin dezvoltarea platformelor online şi a unor modalităţi amuzante de participare, campania contribuie la antrenarea noii generaţii din ţările emergente în acţiuni sociale.

Participanţii în derularea campaniei au întrebuinţat diverse intrumente media pentru a face presiuni asupra liderilor lumii. Pe Twitter, hashtag-ul #healthworkers a ajuns, până în prezent, la două milioane de persoane , iar peste un milion şi-au arătat interesul şi suportul, online şi offline, prin semnarea petiţiilor, prin participarea la marşuri sau concerte ori alte evenimente distractive de promovare a cauzei. Peste 250 de organizaţii din lume, inclusiv Salvaţi Copiii International, s-au alăturat acestei acţiuni.

Citeste si:  Nestlé Honey Cheerios - alternativa pentru micul-dejun al copiilor

Mai mult de 40 de milioane de copii nu beneficiază de îngrijirea medicală elementară. 8 milioane dintre ei mor în fiecare an înainte de împlinirea a cinci ani de viaţă. Cu personal medical suficient, cu resurse adecvate, multe dintre aceste tragedii pot fi evitate. Concomitent, susţinătorii campaniei promovează mesajul prin metode vizuale ample, organizând o caravană a celui mai mare plasture din lume (cu dimensiunea de 5 m pe 1,5m) în Liberia, Tanzania, China şi Marea Britanie.

„Cadrele medicale sunt adevăraÅ£ii eroi”, declară Gabriela Alexandrescu, PreÅŸedinte Executiv SalvaÅ£i Copiii România. „ÃŽi îndemnăm pe toÅ£i să răspândească mesajul nostru schimbându-ÅŸi profilul online cu un lucrător medical folosind site-ul healthworkerscount.org. Să arătăm liderilor lumii că a sosit momentul să ia măsuri!”

La mai puţin de 6 săptămâni până la Adunarea Generală Naţiunilor Unite, organizatorii campaniei doresc ca şi alte ţări să se inspire din exemplul Germaniei, care a fost de acord să aloce 3,1 milioane $ pentru suplimentarea personalului medical sau al Norvegiei, cu cea mai generoasă donaţie per capita în domeniul sănătăţii. Ţări în curs de dezvoltare, ca Vietnam sau Sri Lanka, au obţinut, prin investiţii în mărirea numărului de cadre medicale, rate impresionate de supravieţuire a copilului.

Citeste si:  Agresivitatea copilului

„Planeta are nevoie de 3,5 milioane de cadre medicale, iar campania are nevoie de tine,” spune Gabriela Alexandrescu. „PoÅ£i deveni ÅŸi tu un supererou pe healthworkerscount.org, implică-i pe prieteni, ÅŸi astfel vei sprijini efortul nostru în promovarea măririi numărului de cadre medicale. ÃŽngrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea asigură, de fapt, supravieÅ£uirea copiilor care vin pe lume. ÃŽn acest scop, SalvaÅ£i Copiii România, în parteneriat cu compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) ÅŸi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, derulează programul „Fiecare copil contează”, urmărind reducerea mortalităţii în rândul copiilor sub 5 ani din 16 comunităţi defavorizate din judeÅ£ele BraÅŸov, CaraÅŸ-Severin, DâmboviÅ£a ÅŸi Vrancea.”

În România, rata mortalităţii infantile rămâne o problemă majoră, în condiţiile în care cele mai multe dintre decesele copiilor de sub un an ar putea fi prevenite, prin programe integrate de monitorizare medicală a femeii însărcinate şi a nou-născutului. În 2009, mortalitatea infantilă a fost de 10,1 la 1000 copii, dublă faţă de media Uniunii Europene.

Salvaţi Copiii consideră că, în România, pentru a salva vieţile mamelor şi copiilor este necesar:
– Să fie asigurat integral costul planurilor de sănătate pentru mame, nou-născuÅ£i ÅŸi copii, cu Å£inte ÅŸi termene precise pentru a extinde ÅŸi întări forÅ£a de muncă în domeniul sănătăţii ÅŸi pentru a îmbunătăţi colectarea de date în acest domeniu. Planurile trebuie să aibă obiective care privesc educaÅ£ia, pregătirea, legislaÅ£ia ÅŸi regulamentele, recrutarea, valorificarea ÅŸi angajarea, ca ÅŸi asocierea moaÅŸelor ÅŸi a altor lucrători din domeniul medical.
– Să fie eliminate inegalităţile ÅŸi asigurată finanÅ£area pentru desfiinÅ£area barierelor în păstrarea sănătăţii femeilor, nou-născuÅ£ilor ÅŸi copiilor, înclusiv eliminarea taxelor de orice fel în acest domeniu. Asigurarea pentru femeile ÅŸi copiii din categoriile cele mai defavorizate ÅŸi marginalizate a accesului la îngrijiri de sănătate, eliminarea cauzelor inegalităţii prin angrenarea comunităţilor în sistemul naÅ£ional de sănătate.

Citeste si:  Ochelarii de soare, un accesoriu sanatos

Organizaţia Salvaţi Copiii România este o instituţie cu rol social, a cărei misiune este aceea de a garanta egalitatea de şanse pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care aceştia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum şi prin presiuni exercitate asupra factorilor de decizie şi mobilizarea liderilor din societatea civilă. Salvaţi Copiii promovează de 20 ani drepturile copilului, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Peste 500.000 de copii au fost incluşi în programe educative, de protecţie şi asistenţă medico-socială, de stimulare a participării lor în acţiuni de promovare şi recunoaştere a drepturilor lor. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, care cuprinde 29 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.