31 mai: Ziua Internationala fara Tutun acorda o atentie speciala femeilor

Ziua Internationala fara Tutun a fost initiata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si se celebreaza in fiecare an pe data de 31 mai, cu scopul de a atrage atentia asupra efectelor nocive ale fumatului si de a diminua consumul de tutun la nivel mondial. Tema editiei de anul acesta este „Gen si fumat, cu accent pe marketingul produselor de tutun adresate femeilor”, incercand sa demonstreze importanta informarii asupra efectelor tutului pe doua axe: femei si barbati.

pentru stoparea fumatului sa devina eficiente. Daca un numar semnificativ de fumatori barbati mor premator din pricina bolilor cardiovasculare, cancerului la plamani, bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), actorii din industria tutunului par as fi indreptat atentia asupra publicului feminin.

Citeste si:  Campanie de constientizare asupra semnelor si simptomelor cancerului la copii

Tutunul, folosit in diferite forme – tigarete, trabucuri, tigeri de foi, narghilea etc, cauzeaza probleme de sanatate cu potential fatal. Cercetarile medicale derulate secolul trecut au demonstrat fara indoiala ca fumatul poate declansa atacuri vasculare-cerebrale, infarct, BPOC, emfizem pulmonar, cancer pulmonar sau cancer bucal.

Nicotina, ambra cenusie, benzenul (care poate cauza leucemie mieloida acuta), plumbul si poloniu – ambele elemente radioactive, cianida de hidrogen si ale substante toxice sunt prezente in fumul de tigara, facandu-l un adevarat pericol atat pentru fumatori, cat si pentru toti cei aflati in apropierea lor.

Citeste si:  Semnele si simptomele sarcinii

Potrivit OMS, atat femeile, cat si barbatii „trebuie sa fie pe deplin informati cu privire la efectele specifice ale tutunului, in functie de sex”. Pe langa consecintele fatale explicate mai sus, editia din acest an pune accent pe o descoperire recenta: femeile fumatoare nu sunt constiente de implicatiile fumatului asupra sanatatii reproductive. Fumatul poate cauza infertilitate si declansa pierderi de sarcina, in plus fata de a dauna ireversibil fatului.

Citeste si:  Cum sa ai grija de inima ta

Fumatul in cifre, potrivit OMS:

20% din cei peste un miliard de fumatori din lume, sunt femei
7% dintre fetele adolescente 12% dintre baietii adolescenti fumeaza
La nivel mondial, 1 din 5 adolescenti fumeaza
La fiecare 8 secunde, o persoana moara in lume, in urma unei boli asociate fumatului
In intreaga lume, in fiecare minut sunt vandute 10 milioane de tigarete


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.