fbpx

5 motive pentru care sa nu iei antidepresive

1. Potrivit unui studiu realizat in America, antidepresivele SSRI (cum ar fi Prozac sau Paxil) nu sunt mai eficiente in tratarea depresiei decat o pastila placebo. Un procent de 33% dintre pacienti au raspuns pozitiv la efectul placebo a unei pastile de zahar. Desi SSRIs sunt intr-o anumita proportie eficiente in tratamentul unei depresii severe , ele nu au niciun efect la formele de depresie mai usoare pentru care se prescriu in mod frecvent. Mesajul studiului este sa nu iei antidepresive SSRI daca e vorba de o depresie normala sau slaba.

2. Un alt studiu spune ca doctorii prescriu deseori nu unul ci doua sau trei antidepresive SSRI in combinatie cu alte medicamente psihofarmacologice. Motivul pentru care se prescriu mai multe tipuri de antidepresive e ca , daca unul nu functioneaza, atunci poate restul vor avea efectul dorit. In esenta, doctorii fac experimente necontrolate pe pacienti, sperand ca vor gasi solutia, dar nu tin cont de interactiunele intre anumite medicamente care pot pune viata in pericol.

Citeste si:  Bauturile alcoolice, bomba cu calorii

3. Au aparut din ce in ce mai multe afectiuni psihiatrice denumite boli de „lifestyle”. Ceea ce era denumit timiditate, tristete, neliniste, dependenta de shopping sau dependenta de sex sunt vazute acum ca boli ce apar in noul DSM, manualul pentru diagnosticul si statistica bolilor mintale. Criteriul pentru care aceste afectiuni au fost incluse in manualul de diagnostic american se datoreaza unui raspuns favorabil la o anumita categorie de antidepresive . Daca medicatia cheie pentru depresie care a fost considerata timp de douazeci de ani eficienta nu mai are niciun efect, atunci de ce se clasifica ca boli unele tulburari doar pentru ca raspund pozitiv la un anumit tip de antidepresiv?! Trebuie reevaluata intreaga baza biologica a afectiunilor de „lifestyle”.

Citeste si:  Pedepsele fizice au efecte negative de durata asupra abilitatilor copilului

4. Suntem o societate dependenta de medicamente, iar obiectivul companiilor de medicamente este ca, in cele din urma, fiecare individ sa fie supus unui tratament medicamentos. E mult mai simplu sa prescrii o pastila decat sa analizezi motivele care conduc la adevarata suferinta a omului.

5. SSRIs pot fi de ajutor daca e vorba de o forma severa de depresie (insuficienta de serotonina) insa depresia usoara nu poate fi corelata cu instabilitate psihica. Creierul uman este prea complicat ca sa avem parte de o explicatie rapida in legatura cu serotonina („hormonal fericirii”). Nu exista raspunsuri in legatura cu cat ar trebui sa fie nivelul normal de serotonina. Oamenii cu un nivel crescut de serotonina pot fi depresivi iar cei cu un nivel scazut pot fi fericiti.

Citeste si:  Sa vorbim deschis despre Depresie
Un comentariu
  1. In general, cred ca se prescriu prea multe medicamente si de aceea apreciez medici care nu se grabesc sa scrie o reteta ci propun chiar tratamente naturiste, cred ca sunt foarte putini insa foarte de apreciat atunci cand ii gasesti, la fel si in cazul psihologilor care prefera sa iti dea un ceai sau o dieta sanatoasa atunci cand isi dau seama ca starile tale sunt doar urmari ale unei perioade de stres, si in general cam asta e cea mai intalnita problema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.