6 Motive pentru care iti alaptezi copilul

Please select a featured image for your post

Alaptarea copilului, pe langa faptul ca va creea o legatura speciala intre mama si nou-nascut are o serie de beneficii de care copilul trebuie lasat sa profite. Alaptarea este pentru nou-nascut un moment unic si linistitor, ce creeaza intimitate intre cei doi. 1. Laptele de mama este cel mai bun pentru copil. Este binecunoscut faptul ca laptele de mama cuprinde toate principiile nutritive care sunt necesare in dezvoltarea somatica si cerebrala a copilului. Pe langa aceasta, el are atuul de a fi adaptat capacitatii de absorbtie digestive a copilului. un lapte formula nu va putea intruni vreodata toate calitatile laptelui de mama. De aceea tinerele mame sunt sfatuite intotdeauna sa isi alapteze copilul. 2. Laptele de mama creste imunitatea copilului. Aparatul imunitar al copilului va incepe producerea propriilor anticorpi in jurul varstei de un an. El are un continut de imunoglobina A de tip secretor care are capacitatea de a neutraliza bacteriile straine cu care vine in contact tubul digestiv al copilului.
Citeste si:  Efectele calculatoarelor asupra copiilor
Prin alaptare, mama isi poate proteja copilul folosind proprii ei anticorpi. Laptele matern contine anticorpi, antivirali si antibacterieni, macrofage si de aceea, el asigura o excelenta protectie antiinfectioasa si antialergica. Nici un lapte formula asigura o mai buna protectie a copilului decat laptele matern. 3. Laptele matern te scuteste de cheltuieli. Venirea pe lume a unui copil atrage dupa sine o serie de cheltuieli. Pe langa cele atat de necesare copilului, alimentatia artificiala presupune si ea o multime de cheltuieli suplimentare- sterilizator, incalzitor de biberoane, biberoane, tetine, lapte praf, etc. Alaptarea copilului va va scuti de aceste cheltuieli. Pe langa aceasta, manipularea laptelui praf are un risc mai mare de contaminare microbiana a acestuia.
Citeste si:  Justin Timberlake: "Ador sa-mi incep diminetile cu un bol plin de cereale cu lapte!"
4. Alaptarea copilului creeaza o legatura afectiva intre mama si copil. Alaptarea propriului copil creeaza mamei satisfactia de a-i putea acorda acestuia tot ceea ce este mai bun. Copilul atat de mic si fragil, dependent in totalitate de parinti si in special de mama va cauta cu gura intredeschisa sanul acesteia. Imaginea unei mame care isi alapteaza copilul este placuta si relaxanta pentru oricine. Pe langa acestea, alaptarea copilului are o importanta deosebita in viitoarea sa dezvoltare neuropsihica. 5. Continutul laptelui matern variaza. Laptele produs de o proaspata mamica difera de laptele produs de o mama a unui copil de 4-5 luni. Primul lapte, colostrul, foarte valoros ca si continut, cu toate ca se produce in cantitati foarte mici este foarte benefic pentru copil. Acest colostru a fost denumit in repetate randuri „aurul lichid” tocmai din cauza proprietatilor sale foarte benefice.
Citeste si:  Igiena este principala arma impotriva virusilor
In curand, acest lapte se va transforma in lapte matern matur. Chiar daca nu se stie inca, chiar in timpul aceluiasi supt, laptele difera ca si consistenta. La inceputul suptului, el poate avea o consistenta mai apoasa, pentru ca apoi spre final, sa fie mai bogat in grasimi, ceea ce ii creeaza micutului senzatia de satietate. 6. Laptele matern are un rol esential in prevenirea malnutritiei protein calorice. El are capacitatea de a reduce simtitor incidenta rahitismului la cei mici si de a preveni anemia. Dupa unele statistici, aceste afectiuni sunt mai des intalnite la copii care sunt hraniti artificial.

Haine pentru copii


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.