78% dintre decesele in randul copiilor sub 5 ani din Romania ar fi putut fi evitate

Please select a featured image for your post

Save the Children face un apel pentru salvarea vietilor mamelor si copiilor, in cadrul Summit-ului G8 Bucuresti, 24 iunie 2010: Liderii din Grupul celor opt mai industrializate state din lume trebuie sa ia masuri urgente pentru a salva vietile a milioane de mame si copii, in cadrul Summit-ului care va avea loc in Canada, in perioada 25-26 iunie. Liderii G8 au primit un impuls puternic de la premierul canadian Stephen Harper, care a identificat drept initiativa cruciala a Summit-ului sanatatea mamelor si a copiilor.

In anul 2008, decesele copiilor din Romania cu varsta cuprinsa intre 0-5 ani au fost cauzate de trei categorii de factori: in aproximativ 30% din cazuri – boli parazitare si ale sistemului respirator – aceste boli pot fi tratate cu usurinta in cazul descoperiri din timp si accesului la asistenta medicala; 48% dintre decese au fost cauzate de boli si malformatii si afectiuni aparute in perioada perinatala, nedetectate la timp; aproximativ 10% de accidente.

Save the Children face un apel pentru ca liderii G8 sa actioneze decisiv si sa sprijine initiativa prim-ministrului Harper, pentru a reduce numarul inacceptabil de decese produse din cauze prevenibile in randul mamelor, nou-nascutilor si copiilor mici. Organizatia internationala atrage atentia asupra faptului ca liderii trebuie sa actioneze impreuna pentru a preveni decesele a aproape noua milioane de copii cu varste sub cinci ani si a aproximativ 350.000 de mame, care survin anual.

Citeste si:  Sindromul Edwards - cauze si metode de depistare

Inainte de Summit-ul G8, Save the Children lanseaza o miscare sociala denumita „Rattle Cry”. Petitia online are ca miza determinarea liderilor G8 de a se opri, asculta si apoi actiona pentru a reduce numarul copiilor care mor din cauze care ar putea fi prevenite.

„Liderii G8 au in mainile lor oportunitatea de a solutiona una dintre provocarile fundamentale ale lumii de astazi – sa asigure supravietuirea copiilor si mamelor in stare de vulnerabilitate”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania. „Daca cele mai prospere natiuni ale lumii – care impreuna reprezinta mai mult de jumatate din puterea economica a lumii – nu se pot pune de acord pentru a adopta un plan de actiune pe aceste probleme fundamentale, atunci cine poate?”, a continuat Gabriela Alexandrescu.

Dintre cele opt Obiective ale Mileniului pe care toate statele le-au adoptat in anul 2000, cel privind sanatatea mamelor si copiilor este crucial. Obiectivul numarul patru este acela de a reduce mortalitatea copiilor sub cinci ani la o treime din nivelul anilor 1990, in vreme ce Obiectivul numarul cinci vizeaza reducerea deceselor mamelor la nastere, la o patrime din nivelul anilor 1990.

Citeste si:  Pierderea sarcinii

Pana acum, liderii mondiali nu au reusit sa ajunga la un angajament comun pentru a oferi suport politic efortului de a preveni decesele infantile si de a trata afectiunile celor mai vulnerabile categorii – mamele si copiii. Prin urmare, milioane de nou-nascuti si de mame inca mor anual, in urma unor afectiuni ca pneumonia, diareea si complicatiile ale lor.

Angajandu-se activ in initiativa de a spijini sanatatea mamelor si a copiilor, liderii lumii fac mai mult decat sa salveze vieti: ei fac o investitie responsabila in viitorul economic si in stabilitatea politica. Anual, lumea pierde aproximativ 15 miliarde de dolari din productivitate, ca efect al deceselor in randul mamelor, nou-nascutilor si copiilor. Atunci cand mamele si copiii beneficiaza de o viata sanatoasa, stabilitatea sociala este garantata, iar sanatatea lor devine o buna investitie pentru toti.

„Rattle Cry” este parte a campaniei EVERY ONE, o initiativa globala care si-a propus reducerea numarului de decese in randul copiilor sub cinci ani, cu doua treimi pana in 2015. Datorita efortului Save the Children si a unui grup restrans de organizatii non-guvernamentale, guvernul canadian a pledat pentru ca sanatatea copiilor sa devina tema prioritara a Summit-ului G8. Una dintre componentele-cheie ale „Rattle Cry” este aceea de a convinge liderii lumii sa dubleze fondurile pentru initiativele care vizeaza sanatatea mamelor si a copiilor.

Citeste si:  Intalnirile SaFrina vin pe 12 iunie, la Bucuresti

Romania a inregistrat, in anul 2009, potrivit datelor furnizate organizatiei Salvati Copiii Romania de catre Ministerul Sanatatii, 2.250 de decese infantile (o rata a mortalitatii de 10,1‰). Tara noastra avea, in 2008, cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana (11 decese la 1000 locuitori): comparativ cu 5.72 la mie media in Uniunea Europeana (Suedia 2.7 la mie; Italia 5.5 la mie).

Jumatate dintre decesele survenite la varste sub un an se inregistreaza in prima luna de viata (perioada postneonatala), ceea ce reprezinta o valoare de aproape trei ori mai mare fata de cea din alte tari europene, iar in randul copiilor defavorizati social si al celor din mediul rural se inregistreaza un numar semnificativ mai mare de decese infantile (in special la domiciliu) comparativ cu media pe tara.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.