8 sfaturi pentru un fumat mai… sanatos!

Fumatul dauneaza grav sanatatii….ok…am incercat macar sa va atentionam si noi ca sa nu credeti cumva (gresit !) ca suntem de acord cu acest viciu…De la inceput vom fi de acord, insa, ca lasatul de fumat este intr-adevar anevoios, punindu-l pe fumator la grea incercare.

Pana mai demult se credea ca nicotina nu provoaca necesitatea de a fuma prin acelasi mecanism ca intoxicatia cronica cu alcool sau cu morfina si ca, prin urmare, ar fi de ajuns un pic de „vointa”. Este adevarat ca gesturile uzuale de aprindere a tigarii, de a inspira fumul unei tigarete fine, de a face din fumatul unei tigari un pretext pentru o mica pauza, duc si ele la intretinerea deprinderii. Am auzit multe persoane spunind: „sunt dependent de gest, nu de nicotina… ma pot lasa cand doresc”. In realitate, insa, fumatul este si el o toxicomanie, careia i s-a gasit si o denumire speciala: nicotinomanie. Deci este nevoie nu de putina vointa ci de foarte multe vointa si, daca se poate, de unele mijloace ajutatoare, care sa vina in sprijinul efortului de mobilizare a acesteia. Aceste mijloace ajutatoare imbraca diferite forme: plasturi, picaturi si, celor care s-au hotarat ca gata, vor sa se lase de fumat, le indicam orice farmacie, plafar sau distribuitor de produse de specialitate autorizat care se afla in zona… Pentru ceilalti insa, nu ne ramane decat sa recomandam cateva masuri care nu se apropie deloc ca importanta pentru sanatate ca abandonarea fumatului, dar pot aduce beneficii importante daca sunt aplicate im mod consecvent :

Citeste si:  Care este cea mai buna modalitate de a trata Hepatita C?

1. Se poate si mai putin! Incercati sa aplicati o reducere la ratia zilnica: nu este necesar sa fumati chiar atat cat obisnuiti dumneavoastra. Ce parere aveti despre o reducere de 25% sau chiar 50% ?

2. N-o fuma pana la filtru! Aruncati tigara cand ati ajuns la mijloc. A doua jumatate este mult mai nesanatoasa decat prima, datorita nicotinei depuse ca intr-un filtru.

Citeste si:  Fenomenul Raynaud

3. Un filtru in plus! Folositi un tigaret de cires – nu este foarte scump si-l puteti arunca repede; pe deasupra… pentru o femeie este mult mai elegant.

4. Nu fuma daca nu ai timp! Nu tineti mult tigara in gura; daca aveti ambele maini ocupate, lasat-o in scrumiera sau aruncati-o.

Citeste si:  Care este locul nostru, intre "ce este" si "ce ar trebui sa fie"?

5. Fumeaza incet! Nu trageti prea des si prea tare din tigara – fumul aspirat in acest fel este mai toxic.

6. Daca e uda – la gunoi! Preferati tigara uscata, evitati tigarile umede

7. Faceti o pauza! Nu fumati noaptea sau, daca s-a intins micul party la care ati participat, luati-va un ragaz de cel putin 10 ore in care sa nu mai fumati pentru ca organismul sa aiba timp sa se refaca dupa portia absorbita.

8. „NU” tigarii de dimineata! Suprimati neaparat prima tigara fumata dimineata pe nemancate. Aceasta tigara dauneaza ea singura cat zece.


7 Comentarii
  1. Buna.Eu am incercat sa renunt la tigari dandu-mi seama ca nu este deloc benefic organismului dar nu am reusit . Ma lasam pentru maxim o saptamana si apoi reveneam iar la vechiul obicei … fumatul .O prietena mi-a recomandat un produs natural Noni de care ea a auzit la Tv.M-am hotarat sa-l incerc si va pot spune ca a facut minuni in cazul meu .M-am lasat de fumat si in plus m-am simtit si foarte bine ! Bafta tuturor

  2. Tutunul dauneaza grav sanatatii numai daca e fumat prost,in schimb poate aduce beneficii pentru organism daca e fumat corespunzator.fumatul corespunzator implica 1_ 2 tigari pe zi,deoarece previne aparitia bolilor respiratorii si imbunatateste sistemul imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.