fbpx

ADHD

Deficitul de atentie cauzat de hiperactivitate sau sindromul hiperkinetic al copilului afecteaza intre 3% si 5% dintre copiii de varsta scolara, baieteii fiind cu 60-80% mai predispusi afectiunii decat fetele. Tulburarea se manifesta prin hiperactivitate motorie asociata unui comportament impulsiv si unei deficiente de atentie.

Desi sindromul este relativ frecvent, cauzele sale sunt inca disputate de cercetatori, acestia vehiculand posibilitatea unei maturari intarziate, a unei anomalii functionale a creierului sau chiar, recent, a deficitului de dopamina in centrii responsabili cu procesarea stimulilor motivationali.

Sindromul hiperkinetic se manifesta, in general, dupa varsta de 4 ani si poate afecta copilul pana la pubertate, in unele cazuri, in special daca nu se iau masuri pentru tratarea tulburarii, simptomele fiind vizibile si in perioada adulta.

Principalul semn al prezentei ADHD este neastamparul si, chiar daca am putea argumenta ca orice copil este neastamparat prin natura varstei, copii care sufera de sindromul hiperkinetic manifesta o incapacitate de a sta intr-un anumit loc, fie ca este vorba despre statul la masa, in banca sau intr-o sala de asteptare. Aflati permanent in miscare, copii trec de la o activitate la alta fara a o finaliza si se plictisesc foarte repede, dovedindu-se incapabili sa-si concentreze atentia mai multa vreme asupra unei sarcini. De asemenea, manifesta un comportament impulsiv si indisciplinat, atat in raport cu adultii, cat si cu cei de varste apropiate, la joc. Atunci cand i se impune o anumita conduita (“trebuie sa stai cuminte pe scaun”, “trebuie sa pastram linistea”) copilul poate reactiona violent, neluand in seama indrumarile adultului. Remarcabile sunt si schimbarile bruste de dispozitie, copilul trecand de la o stare la alta foarte repede si fara nici un motiv aparent. Acestea, precum si comportamentul impulsiv, dau o valenta socio-psihologica tulburarii, copii ajungand sa fie respinsi de grupul de joaca sau colegi, care se simt confuzati, daca nu chiar amenintati, de manifestarile sale. Aceste eforturi permanente ale copilului de adaptare si integrare pot avea, pe termen lung, un impact negativ asupra dezvoltarii sale.

Deficitul de atentie cauzat de hiperactivitate se reflecta deseori asupra randamentului si evolutiei copilului la scoala, fiind in unele cazuri insotit de probleme specifice invataturii cum ar fi dislexia sau disortografia. De cele mai multe ori, copiii cu ADHD obtin calificative sub medie si primesc numeroase observatii din partea profesorilor pentru deranjarea orelor sau neconformarea la indicatiile date (efectuarea temei, rezolvarea unui exercitiu, pastrarea linistii etc.).

Citeste si:  250 de familii vor beneficia gratuit de produse Milupa

ADHD se manifesta de obicei prin prisma a trei comportamente fundamentale, putandu-se distinge: tipul predominant neatent (care intampina probleme in concentrarea atentiei, distractibilitate, coordonarea memoriei pe termen lung, implicarea in procesul de invatare), tipul predominant hiperactiv (are un comportament impulsiv, nu se poate controla) si tipul combinat (in care se incadreaza majoritatea copiilor diagnosticati, preluand caracteristici din ambele tipuri).

Citeste si:  Serena Williams, s-a intors!

Pentru a evita rezultatele slabe la scoala si inadaptarea sociala este esential ca sindromul sa fie identificat cat mai devreme posibil si sa se urmeze cu strictete tratamentul prescris de specialisti. De obicei, tratamentul se bazeaza pe masuri psihoterapeutice si educative (terapie comportamentala, terapie sistemica), uneori, in functie de rezultatele evaluarii de specialitate putand fi prescrisa si o medicatie cu psihostimulante si antidepresoare.

Daca suspectati ca baietelul sau fetita dumnevoastra poate suferi de ADHD, va invitam sa raspundeti chestionarului din sectiunea Intrebari si raspunsuri. De asemenea, se recomanda sa comunicati medicului de familie suspiciunile dumneavoastra si sa-l rugati sa va indrume catre un specialist.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.