A fost gasit mecanismul prin care celulele canceroase pot muri

Please select a featured image for your post

Cercetatorii de la Universitatea Publica din Washington au facut recent un nou si important progres in tratamentul tumorilor maligne: au identificat mecanismul prin care celulele canceroase pot imbatrani si muri.

„Din fericire, putem face celulele canceroase sa se comporte ca si celulele normale din organism. In principiu, am facut ca celulele canceroase sa devina muritoare”, a explicat Weihang Chai, profesor asistent in cadrul Facultatii de Biostiinte Moleculare din cadrul Universitatii.

Citeste si:  Sandra Bullock a renuntat la diete si foloseste acupunctura

Celulele normale pierd mici secvente de DNA de fiecare data cand se reproduc, de vreme ce lanturile de molecule isi pierd capetele protectoare, denumite telomere. Intr-un final, telomerele devin prea scurte, semnaland celulei sa inceteze replicarea si dezvoltarea.

Insa celulele canceroase au un mecanism ce le permite ca lanturile de ADN sa nu se scurteze, ceea ce inseamna ca sunt practic nemuritoare. Mecanismul functioneaza gratie enzimei telomeraza care extinde un lant al ADN-ului celulei, in timp ce proteinele ajuta la crearea unui al doilea lant.

Citeste si:  In Romania, 15.000 de adulti traiesc pe strazi

Potrivit lui Chai, grupul de cercetatori a identificat o proteina care controleaza crearea celui de-al doilea lant de ADN, precum si proteina necesara pentru sintetizarea ei. Astfel, daca cel de-al doilea lant de ADN nu va putea fi continuat, celula canceroasa va incepe sa se manifesta ca o celula normala si in final, va muri. In acest moment, cercetatoare si echipa sa se axeaza pe dezvoltarea unei strategii prin care sa blocheze functia reglatoare a proteinei.

Citeste si:  Cere-ti viata inapoi...

Studiul a fost publicat in Jurnalul EMBO.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.