fbpx

A treia conferinta de informare medicala pentru publicul larg desfasurata la Alba Iulia Inima – preventia bolilor cardiovasculare

Please select a featured image for your post

In primele doua luni ale campaniei Alba Iulia-Capitala Sanatatii au fost organizate trei conferinte de informare pe teme medicale pentru publicul larg (prima dedicata afectiunilor specifice femeilor, a doua centrata pe autism, iar a treia pe preventia afectiunilor cardiovasculare). Tot in aceasta perioada s-au prezentat pentru a efectua analize medicale gratuite peste 1500 de persoane si au fost realizate peste 2500 de analize si testari (Babes-Papanicolau, teste osteoporoza, glicemie, colesterol, trigliceride, tensiune arteriala, EKG, spirometrie).

Primaria Municipiului Alba Iulia alaturi de Houston, compania care asigura managementul campaniei Alba Iulia-Capitala Sanatatii, au organizat in data de 16 mai 2012 conferinta „Inima”, la care au participat peste 150 de persoane. De remarcat este numarul mare de cadre medicale care au ales sa participe la eveniment pentru a fi alaturi de pacienti si pentru a intelege mai bine care sunt provocarile cu care se confrunta acestia. Invitatul special al conferintei a fost prof. dr. Dumitru Zdrenghea, seful sectiei de cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Citeste si:  Sanatate din bucatarie

Prof. dr. Dumitru Zdrenghea a sustinut tema „Activitatea fizica – posibilitate sau necesitate pentru sanatatea inimii?”. Recomandarea sa pentru toti cei care au activitate sedentara la locul de munca este ca acestia sa faca miscare medie sau viguroasa (nu plimbari), minim 30 de minute pe zi (de preferat 60 de minute), minim 5 zile pe saptamana (ideal 7). Conceputa sub forma unei povesti, prezentarea prof. Zdrenghea a purtat auditoriul prin istoria bolilor de inima si le-a aratat celor prezenti in sala cum s-a ajuns ca, din perioada in care era la moda sa fii gras si sa nu faci efort (perioada in care guta era o afectiune foarte frecventa), sa ajungem in situatia in care sa recomandam puternic activitatea fizica sustinuta (oamenii au vazut ca persoanele cu guta mureau mai devreme). Primul articol „blasfemie” care recomanda activitatea fizica la persoanele care sufereau de boli de inima a aparut in anii 50, fiind vorba si de o reactie a societatii care a ajuns la concluzia ca erau prea multe persoane care nu lucrau si ca atare, erau greu de intretinut.

Citeste si:  Afinele nu ii scapa pe diabetici de insulina

035.140.530 – Telefonul preventiei

Usor de retinut, cifrele din Telefonul Preventiei ne dau indicatorii la care trebuie sa fim atenti, respectiv:

0 fumat
3 km pe zi sau 30 de minute de activitate fizica
5 portii de fructe sau legume
140 nivel maxim pentru tensiunea arteriala sistolica
5 nivel maxim pentru valoarea colesterolului total in sange (5 mmol/l)
3 valoarea maxima a colesterolului LDL
0 greutate mai mare decat normalul sau diabet

Ucigasul nr. 1 la nivel mondial in 2020 – bolile cardiovasculare (unul din trei decese)

Dr Marcela Rau a atras atentia participantilor la eveniment asupra faptului ca este important sa fie informati cu privire la gradul de risc cardiovascular prin intermediul metodei SCORE, facuta de catre medicii de familie. Un nivel SCORE de peste 5 inseamna risc mare. Dr Rau a distribuit participantilor materiale de informare realizate de Societatea Romana de Cardiologie si de Fundatia Romana a Inimii (www.romaniaheart.ro), oferind o schema simpla, in 8 pasi, de care trebuie sa tinem cont in viata de zi cu zi.

Citeste si:  Dieta de trei zile

Conform acestei scheme, trebuie sa consumam zilnic minim 400 de mg de legume si fructe proaspete, diverse si colorate pentru ca astfel scadem riscul de boala cardiovasculara cu 18%. Grasimile „bune” trebuie sa faca parte din alimentatie de minim 2 ori pe saptamana. Trebuie sa avem grija la alimentele „albe” (orez, cartofi, faina, zahar) care au indici caloric si glicemic crescut. Referitor la alcool, este bine sa consumam vin rosu, dar in limita a 150 ml. Durata somnului trebuie sa fie de 6-8 ore. De la dr Rau am aflat ca abia dupa 10 ani de la renuntarea totala la fumat se ajunge o stare de sanatate asemanatoare nefumatorilor.

Daca doriti sa va inscrieti sau sa aflati detalii despre evenimentele viitoare organizate in cadrul Campaniei „Alba Iulia-Capitala Sanatatii” trimiteti un mail la evenimentealba@houston.ro sau sunati la 0756.030.394.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.