fbpx

Abuzul de grasimi si colica biliara

Preparatele traditionale romanesti, inclusiv cele caracteristice pastelui, sunt cunoscute pentru continutul mare de grasimi. Si, cum la fiecare sarbatoare toata lumea are masa plina, nu e de mirare ca sectiile de urgenta sunt pline de pacienti cu probleme digestive, chiar in zilele de Paste.

Una din cele mai des intalnite probleme, in aceasta perioada, este colica biliara, o afectiune destul de dureroasa care poate sa iti strice si cea mai frumoasa zi de sarbatoare.

Colica biliara se resimte ca o durere continua sau intermitenta in abdomenul superior, de obicei in partea dreapta, sub coaste. Apare atunci cand caile biliare sunt blocate si bile nu mai poate parasi vazica biliara (colecistul, fierea). Bila este un lichid care ajuta la digerarea grasimilor. Este produsa de ficat, dar « depozitata » in colecist. Cand mananci, bila trece din colecist in intestinul subtire unde se afla mancarea partial digerata.

Citeste si:  Lily Allen sustine ca nu ar fi reusit sa slabeasca fara ajutorul hipnozei

Cea mai des intalnita cauza a colicii biliare este litiaza colecistica, adica «pietrele la fiere». Ele apar atunci cand bila (secretata de ficat) contine prea mult colesterol (dar sunt si alti factori de risc : activitatea colecistului, influenta genetica, etc), adica este prea concentrata. Daca o astfel de piatra paraseste colecistul, odata cu bila, ea poate ramane blocata in caile biliare. Muschii din jur se vor contracta in incercarea de a o face sa treaca, de unde durerea puternica. Cel mai adesea se intampla ca o piatra sa paraseasca fierea, dupa o masa bogata in grasimi, pentru ca atunci intestinul va necesita o cantitate mare de bila, iar contractiile puternice ale colecistului fac sa iasa din el si pietrele. De aici asocierea intre mesele bogate in grasimi si simptomele biliare. Riscul creste daca dupa o perioada de post mananci alimente grase in cantitate mare.

Durerile colicii biliare dureaza, in general, cateva ore. Dupa ce inceteaza durerea intensa, poate ramane un disconfort usor pana la 24 de ore. Daca durerea intensa persista, este bine sa mergi la medic, mai ales daca este primul episod de acest gen. De asemenea, consultul medical este necesar cand durerea abdominala este isotita de greata, varsaturi si febra (semn al infectiei).

Citeste si:  Obiceiurile nesanatoase maresc riscul aparitiei osteoporozei

Fiind strans legata de litiaza biliara, colica biliara poate fi prevenita prin aceleasi masuri care impiedica formarea pietrelor. Este vorba de o dieta sanatoasa si mentinerea unei greutati sanatoase. Si, cel mai important, prin evitarea meselor bogate de catre cei cu probleme biliare. Fiecare decide singur daca o masa buna merita sa suporti durerile biliare, dar sa nu uitam ca exista si complicatii, desi sunt mai rare, de exemplu colecistita acuta.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.