Abuzul in copilarie, corelat cu riscul de diabet la varsta adulta

Un nou studiu scoate la iveala o legatura directa intre abuzul suferit in copilarie si adolescenta si riscul de a dezvolta diabet de tip II la varsta adulta, in randul femeilor. Corelatia ar putea fi motivata de predispozitia tinerelor cu un istoric de abuzuri de a lua necontrolat in greutate.

„Cresterea in greutate pare sa debuteze in anii adolescentei si sa continue la varsta adulta, sporind riscul de diabet”, a explicat dr. Janet Rich-Edwards, autoarea studiului.

Citeste si:  Obiceiuri sanatoase

Pentru ca luarea in greutate a explicat doar 60% dintre cazurile studiate, oamenii de stiinta sunt de parere ca experienta abuzului lasa urme adanci asupra mai multor mecanisme ale corpului uman.

„O teorie este aceea ca femeile supuse abuzului dezvolta tulburari de alimentatie, ca un comportament compensator la stres, ceea ce duce la greutate excesiva. O alta teorie sugereaza ca abuzul asupra copilului duce la cresterea valorilor hormonilor de stres, ceea ce ulterior provoaca luare necontrolata in greutate si rezistenta la insulina, doua dintre caracteristicile diabetului”, a adaugat autoarea.

Citeste si:  Fibromialgia

Dintre femeile studiate, 54% raportau ca fusesera supuse abuzului fizic, iar 34% abuzului sexual, inainte de a implini varsta de 18 ani. Abuzul fizic si sexual moderat a fost asociat cu o crestere cu 26% a riscului de a dezvolta diabet la maturitate, in timp ce abuzul sever inducea o crestere a riscului cu 69%.

Sursa: American Journal of Preventive Medicine

Citeste si:  Tratare dinti sensibili

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.