Acidul retinoic – eficient in tratamentul colitei ulcerative

Avem un motiv in plus pentru a ne lua vitaminele in fiecare zi, o noua cercetare sugerand ca acidul retinoic, forma oxidata a vitaminei A, poate constitui un tratament eficient pentru persoanele care sufera de colita ulcerativa sau alte afectiuni intestinale. Mai precis, acidul retinoic a fost identificat drept un bun remediu pentru atenuarea inflamatiilor necontrolate, unul dintre simptomele frecvente ale colitei ulcerative.

„Remediile farmaceutice bazate pe aceasta descoperire pot constitui o alternativa promitatoare la maniera in care sunt tratate in prezent bolile autoimune, cum sunt sindromul colonului iritabil, artrita, scleroza multipla si lista poate continua”, recomanda Aiping Bai, de la Universitatea Nanchang din China, unul dintre membri echipei de cercetare.

Citeste si:  Alimentatia micutului

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Bai si colegii sai au realizat o serie de analize in vitro ale tesutului uman si studii in vivo, pe cobai. Ambele forme de cercetare au relevat ca tratamentul cu acid retinoic (retinol) reduce inflamatia colonului prin stimularea genei denumite FOXP3 – o gena implicata in generarea reactiei imune a organismului, precum si prin suprimarea citokinei IL-17, molecula proteica deseori corelata inflamatiei.

Citeste si:  Descoperiti alimentele care ne protejeaza de raceala si ne maresc imunitatea

Deoarece numerosi oameni de stiinta sunt de parere ca citokina IL-17 este responsabila pentru inflamatia necontrolata prezenta in colita ulcerativa si sindromul colonului iritabil, recenta descoperire a efectului acidului retinoic asupra moleculei poate duce la realizarea unor tratamente eficiente pentru aceste afectiuni cronice.

„Inflamatia necontrola este o problema grava, indiferent de zona corpului pe care o afecteaza, iar in multe cazuri, cauza inflamatiei ramane un mister”, este de parere Dr. John Wherry, editor-ajunct al Jurnalului de Biologie Celulara, in paginile caruia sunt publicate rezultate studiului. „Aceasta cercetare ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cauzele si sa controleze mai eficient inflamatia colonului, punand astfel bazele realizarii unor noi clase de medicamente care sa trateze aceasta afectiune devastatoare”.

Citeste si:  Campanie de constientizare asupra semnelor si simptomelor cancerului la copii

Sursa: Federatia Societatilor Americane pentru Biologie Experimentala


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.